Oude accu’s van BMW i-modellen krijgen tweede leven

maandag 2 februari, 2015

BMW gaat zijn oude accu’s van de ActiveE en i3 elektrische voertuigen leveren aan het project ‘Second Life Batteries’ in Hamburg. Daarin krijgen ze een tweede leven als (grootschalig) opslagsysteem.

BMW-accuNaast BMW participeren Bosch en energiemaatschappij Vattenfall in het Duitse project. Bedoeling is dat het opslagsysteem wordt gebruikt om het elektriciteitsnet stabiel te houden. De opgeslagen energie is binnen enkele seconden beschikbaar. In de samenwerking levert BMW dus de auccu’s, Vattenfall zal tien jaar lang het opslagsysteem bedienen en Bosch is verantwoordelijk voor het verbinden van de accu’s en het beheer van het systeem.

Het opslagsysteem zal uiteindelijk worden gebruikt om het elektriciteitsnet stabiel te houden. De opgeslagen energie is binnen enkele seconden beschikbaar. Het levert mathematisch gezien voldoende output om 30 vierpersoonsgezinnen zeven dagen lang van elektriciteit te voorzien.

“Het project is belangrijk omdat het twee strategisch belangrijke doelen combineert”, zegt Dr. Volkmar Denner, CEO van Bosch. “Voor elektromobiliteit zien we een toekomstige massamarkt, vergezeld van tal van nieuwe businessmodellen en oplossingen. Stationaire energieopslagsystemen die mensen toelaten om gebruikte accu’s goed te benutten maken hier deel van uit. Zulke gedecentraliseerde opslagsystemen leveren een belangrijke bijdrage aan een gewaarborgde energievoorziening.”

De drie partners verwachten dat het opslagsysteem eind 2015 operationeel zal zijn.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Accu, BMW, Bosch