Toyota test deels op zonne-energie rijdende Prius

maandag 8 juli, 2019

Toyota gaat onder andere met Sharp het potentieel van zonnepanelen voor geëlektrificeerde voertuigen testen. De experimenten moeten uitwijzen of het zonnelaadsysteem de actieradius kan vergroten en het brandstofverbruik van plug-ins kan verlagen.

Eerder lanceerde Toyota de Prius PHEV met Solar Roof, maar dat gaf net genoeg vermogen om de auto van binnen te koelen of verwarmen. In de nieuwe test, die vanaf juli van start gaat, heeft Sharp efficiënte zonnecellen ontwikkeld met een rendement van 34 procent. Daarmee moet het zonnepaneel ongeveer 860 Watt vermogen produceren. Dat is circa 4,8 keer meer vermogen dan de standaard Solar Roof. Behalve een krachtigere aandrijflijn krijgt het prototype ook een systeem dat het accupakket oplaadt als de Toyota Prius Plug-in Hybrid rijdt of geparkeerd is. Deze technologie moet de actieradius van geëlektrificeerde voertuigen vergroten.

Toyota wil de Prius Plug-in Hybrid testen onder verschillende omstandigheden in Tokio en op andere locaties. De verkregen testresultaten over het vermogen en de laadsystemen gebruikt Toyota voor de ontwikkeling van een zonnelaadsysteem voor productieauto’s.

Eerder lanceerde het Nederlandse Lightyear haar eerste ‘zonneauto’. Die auto moet een afstand van 725 kilometer kunnen afleggen met een relatief kleine batterij die zich ook laat opladen met behulp van zonne-energie.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Toyota, Toyota Prius