VNA: heldere voorwaarden privélease hard nodig

dinsdag 3 februari, 2015

De VNA is in gesprek met consumentenorganisaties om tweezijdig afgestemde voorwaarden op te stellen voor privélease. Volgens de VNA zijn afspraken rondom privélease hard nodig. Ook moet er een onafhankelijke geschillencommissie komen.

Renate Hemerik van de VNA: heldere voorwaarden privélease hard nodig

Renate Hemerik van de VNA: heldere voorwaarden privélease hard nodig

Privélease wint snel aan populariteit. Steeds meer consumenten zijn gecharmeerd van het concept van zorgeloze mobiliteit en autoleasemaatschappijen boren er een interessante nieuwe markt mee aan. Het gaat echter om een relatief nieuw fenomeen en zowel aanbieder als afnemer hebben niet altijd even goed in de gaten wat de kenmerken van dat nieuwe product zijn. “Niet alle contracten en overeenkomsten die nu worden gehanteerd, zijn even transparant en daar moet verandering in komen”, aldus Renate Hemerik, directeur VNA.

Om duidelijkheid en transparantie te waarborgen is VNA nu in overleg met diverse consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond. Doel is om samen een set voorwaarden op te stellen die voor zowel aanbieder als klant de risico’s tot een minimum beperken bij een maximale transparantie.

Geschillencommissie

Hemerik wil ook een onafhankelijke geschillencommissie oprichten. “Het is cruciaal dat consumenten precies weten waar ze aan beginnen. Doen we dit niet, dan lopen we het risico dat het een keer fout gaat en dat betekent reputatieschade voor autoleasemaatschappijen én voor het leaseproduct in brede zin.”

VNA hoopt eind mei het eerste concept van de voorwaarden aan de leden te kunnen presenteren. Afhankelijk van de snelheid waarmee de betrokken partijen en de SER kunnen handelen, zou er dan in de tweede helft van 2015 gestart kunnen worden met de uitrol van de voorwaarden.

Lees hier een eerder onderzoek dat TrendsinAutoleasing opzette in samenwerking met Roel Hindriks van Lease Consult.

Categorie: Private lease / Privélease
Labels: VNA