‘Veel leaserijders zien af van elektrische auto’

donderdag 11 juli, 2019

Het Financieele Dagblad hield een rondvraag bij leaserijders, dealers en leasemaatschappijen naar aanleiding van de kabinetsplannen om volgend jaar al de bijtelling te verhogen van 4 naar 8 procent. Bestelde elektrische leaseauto’s die pas volgend jaar geleverd worden, blijken massaal te worden afbesteld.

Alleen de Tesla Model 3 heeft geen last van lange levertijden

De krant belde onder andere met Henk Winckens, adviseur mobiliteit en e-mobiliteit bij Enexis. Dat bedrijf meldde begin dit jaar nog succesvol te zijn met hun nieuwe leaseregeling ‘van tankpas naar laadpaal’. Maar nu krijgt Winckens tientallen mensen aan de telefoon die met spoed willen afzien van hun bestelling. “Omdat ze zich bekocht voelen door het kabinet”, aldus Winckens tegen het FD. Daarbij gaat het volgens hem niet alleen om de hogere bijtelling maar ook omdat de grens van de ‘Tesla-taks’ volgend jaar al komt te liggen op 45.000 euro en een jaar later op 40 mille. Nu is dat nog 50.000 euro.

Om dit jaar de ev nog geleverd te krijgen, zal een uitdaging worden, schetsen de importeurs. Hyundai zegt bijvoorbeeld 7.500 orders te hebben voor de populaire Hyundai Kona; 3.500 zijn er al geleverd en dit jaar zouden er nog 2.000 naar Nederland kunnen komen. De rest moet wachten tot volgend jaar.

Eerder lieten brancheorganisaties als VNA en RAI al weten het openbreken van de bijtellingsafspraken onacceptabel te vinden.

Categorie: Fiscaal
Labels: Bijtelling, elektrische auto, Tesla-taks