Ook Hyundai komt met zonnedak

donderdag 8 augustus, 2019

De nieuwe hybride Hyundai Sonata krijgt een zonnedak. Dit Solar Roof Charging system laadt de batterij op, ook tjjdens het rijden. Volgens Hyundai kan de batterij tussen de 30 en 60 procent met zonne-energie worden geladen.

Zonnecellen lijken aan een opmars bezig in de auto-industrie. Het meest bekende voorbeeld is de Nederlandse Lightyear, een volledig elektrische auto die volgend jaar op de markt moet komen. Vorige maand meldde Toyota met zonnepanalen aan het testen te zijn op de Prius. Dat merk had al een Solar Roof, maar die rendeerde net genoeg om de auto van binnen te koelen of verwarmen. Nieuwe, meer efficiënte zonnepanalen moeten straks ook de accu’s kunnen opladen.

Het systeem van Hyundai maakt zijn debuut op de nieuwe Hyundai Sonata Hybrid. De komende jaren zal Hyundai de technologie uitrollen over meer modellen. Het systeem bestaat uit een structuur van silicone zonnepanelen op het dak van de auto. Ze kunnen de batterij met 30 tot 60 procent per dag opladen, ook tijdens het rijden. Met zes uur per dag laden met zonnestroom kan het rijbereik van een hybride-auto op jaarbasis met 1.300 kilometer toenemen.

Het systeem omvat niet alleen zonnepanelen maar ook een omvormer die de opgewekte zonne-energie omzet naar een voltage om de batterij op te laden. Aanvankelijk zal het systeem vooral een ondersteunende rol vervullen voor het opladen van de batterij, maar in de toekomst opent het perspectieven om voertuigen helemaal zonder fossiele brandstoffen te laten rijden.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Hyundai, Hyundai Sonata