Europese mobiliteitsweek van start in 3000 steden

maandag 16 september, 2019

De 18e editie van de EUROPEANMOBILITYWEEK start vandaag. Deze campagne van de Europese Commissie moet schoon en duurzaam stadsvervoer bevorderen. Zo’n 3000 dorpen en steden in ongeveer 50 landen doen mee.

Aan de campagne is ook een prijs verbonden voor lokale autoriteiten die zich inspannen voor duurzame stedelijke mobiliteit. Vorig jaar won Lissabon en de Duitse stad Lindau won in de categorie steden en dorpen met minder dan 50.000 inwoners.

Enkele acties van dit jaar: de Duitse stad Würzburg ‘bedankt zijn fietsers’ met onder andere een fiets-zelfhulpworkshop, het Noorse Stavanger deelt gratis ontbijtjes uit aan degenen die wandelen, fietsen of de bus of trein nemen op 19 september. De Tsjechische hoofdstad Praag organiseert de hele week een “Bike to Work” -uitdaging, waarbij forensen worden aangemoedigd op hun fiets te springen in plaats van in de auto te zitten. In Groot-Brittannië organiseert de stad Birmingham een ​​grote autovrije dag, waarbij een deel van de iconische A38 Aston Expressway wordt omgebouwd tot een verhard park. In Amsterdam kan er worden proefgereden met diverse elektrische auto’s, scooters en (bak)fietsen. Klik hier voor een overzicht.

Ook kunnen lokale autoriteiten ook de EU Urban Road Safety Award aanvragen. De prijs, die vandaag werd gelanceerd, beloont de lokale autoriteiten voor het implementeren van innovatieve maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. De oproep tot het indienen van aanvragen is open tot 16 december 2019. Meer details op de website.

Categorie: Overheid / Politiek
Labels: EUROPEANMOBILITYWEEK