Zelfstandig autobedrijf sterft uit, 14 formules met landelijke dekking

dinsdag 24 september, 2019

Steeds meer garageformules kunnen bogen op een landelijke dekking, hoewel er nog groeiambities zijn. Tegelijkertijd neemt het aantal zelfstandige autobedrijven rap af. Het is een van de conclusies van de gisteren gepresenteerde nieuwe Garageformule Top-40 onderzoek van AUMACON.

Het eerste exemplaar van de Editie 2019 werd tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt door Gerard ten Buuren (l) van de BOVAG aan de opvallendste klimmer van dit jaar: EuroRepar Car Service van de PSA Groupe (Harm Nieboer)

Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules tezamen bijna 3.400 deelnemers. Bij de eerste editie van dit onderzoek, in 2011, lag het aantal aangesloten autobedrijven nog slechts op de helft van het huidige aantal.

Deze groeiontwikkeling komt niet onverwacht, zegt Clem Dickmann van het onafhankelijk kennisbureau voor de mobiliteitsector AUMACON. “Grootschalige marktbewerking en inkoopvoordeel waren aanvankelijk de belangrijkste aansluitredenen. Recente ontwikkelingen rondom telematica en aandrijvingstechniek versnellen de behoefte aan krachtenbundeling. Het solitair en zelfstandig opererend autobedrijf gaat het steeds moeilijker krijgen.”

Magische grens

Gevraagd naar de ambities voor het komend jaar komen de Nederlandse garageformules op een gezamenlijk doel uit van ruim vier duizend deelnemers – een gewenste toename van liefst 25 procent in ruim één jaar tijd. Dickmann: “De kans dat dat ook daadwerkelijk realiteit wordt is niet groot, maar het geeft wel aan dat groei een strategisch issue is. Daarbij wordt men geholpen door het veranderende sentiment; veel van de nu nog geheel onafhankelijke autobedrijven zullen hun aanvankelijke bezwaren tegenover formulegebondenheid in de komende tijd laten varen. Daarnaast ziet ook een toenemend aantal (voormalig) autodealers de universele onderhoudsmarkt als een welkome aanvulling op hun marktbereik.”

14 formules hebben de magische grens van meer dan 100 vestigingen bereikt, waarmee landelijke dekking gewaarborgd is. Dit laatste is belangrijk wanneer men diensten wil aanbieden aan de zakelijke markt, waaronder leasemaatschappijen. Negen garageformules beschikken zelfs over een netwerk van meer dan 160 vestigingen, waarmee men zich qua bereik kan meten met de dealernetwerken van de grootste automerken. Bosch Car Service is daarbij – met 419 vestigingen – al jaren veruit de grootste, gevolgd door Vakgarage (310) en AutoProfijt (226).

Het complete rapport is te bestellen via aumacon.nl.

Categorie: Schadeherstel / ROB
Labels: Aumacom Garageformule Top-40, Aumacon