Volkswagen Polo is ‘Zakenauto van het Jaar 2020’

woensdag 25 september, 2019

Een vakjury heeft de Volkswagen Polo uitgeroepen tot ‘Zakenauto van het Jaar 2020’ en de Citroën Jumpy tot ‘Bestelauto van het Jaar 2020’. Bij deze Driving Business Awards-uitreiking ging de onderscheiding van het meest veelbelovende nieuwe model – de Beste Nieuwkomer – naar de Tesla Model 3.

De Polo – die tevens klassewinnaar werd in het segment van de compacte auto’s – kreeg de titel vooral vanwege zijn rol als “vaste waarde in de zakenautowereld. Het is bijzonder knap dat de Polo inmiddels bijna de rol van de Golf overneemt. Niet voor niets is dit hele segment in de wandelgangen naar deze auto vernoemd: de Polo-klasse. Ook voor het snelgroeiende aantal werknemers met een ‘mobiliteitsbudget’ is hij – vaak via Private Lease – een gewilde keuze”. Aldus de jury.

De zakenautorijder kiest in plaats van de traditionele businessclass steeds vaker voor compacte en elektrische modellen. De Tesla Model 3 werd dan ook bekroond tot Beste Nieuwkomer. De langverwachte ‘betaalbare’ Tesla is dit jaar al een verkoopsucces en ruimschoots voorradig. Op basis van ervaring in de werelden van leasing, fleet-management en autojournalistiek voorspellen de vakjuryleden dat de Model 3 het in de toekomstige Zakenauto van het Jaar-verkiezingen ver kan schoppen.

Significante verschillen

Tot slot de Bestelauto van het Jaar. Het is voor de eerste keer sinds de start van de verkiezing in 1990 dat Citroën de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor bestelauto’s krijgt. De nummer twee is de bijna identieke Peugeot Expert geworden. Maar de vakjury beoordeelt meer dan de bestelauto alleen; de kwaliteit van de importeur en de dealers is een zwaarwegend criterium, net als de kilometerkostprijs, die tot uitdrukking komt in de componenten leaseprijs en brandstofkosten. Het is hier dat er significante verschillen tussen de Jumpy en de Expert zijn ontstaan.

De Zakenauto van het Jaar is een praktijkprijs. De auto’s moeten zich op alle ter zake doende gebieden in het dagelijks gebruik op de weg hebben bewezen, met name ook op het gebied van de kilometerkosten. De vakjury bestaat uit directieleden van grote leasemaatschappijen in Nederland (LeasePlan Nederland, Athlon Car Lease, Alphabet, ALD Automotive en Arval), vertegenwoordigers van grote fleetowners als CapGemini, onafhankelijke lease-experts en ervaren vakjournalisten. De jury wordt voorgezeten door de hoofdredacteur van het vakblad Automobiel Management (AM).

Categorie: Leasetoppers
Labels: Bestelauto van het Jaar, Zakenauto van het Jaar