NZO: 40 procent zakelijke vloot in 2025 elektrisch

donderdag 26 september, 2019

Tijdens de verkiezing Zakenauto/Bestelauto van het Jaar is ook weer een verse Nationaal Zakenauto Onderzoek gepresenteerd door Eric Vousten van VMS | Insight. Daarin lezen we onder andere dat in 2025 meer dan 40 procent van de zakelijke vloot volledig elektrisch zal zijn.

Het onderzoek werd dit jaar uitgevoerd onder 760 bedrijven en 2.396 berijders. En wat iedereen al vermoedde, blijkt waar: de elektrische auto wordt de norm. Bedrijven zijn behoorlijk positief over volledig elektrische aandrijving en staan het veel vaker toe. De Tesla Model 3 is erg populair, maar ook modellen als de elektrische Kia Niro en Hyundai Kona staan hoog op het verlanglijstje.

Ook populair: het mobiliteitsbudget! Jarenlang was het een groot twistpunt, bedrijven wilden het wel maar werknemers liepen er niet warm voor. Anno 2019 lijken veel organisaties het ‘stilletjes’ te hebben ingevoerd. Zowel het gebruik als interesse liggen beduidend hoger dan in voorgaande jaren, stelt het NZO.

Niet-gebruikers van ADAS

De leasefiets werd ook onderzocht. De nieuwe bijtellingsregels waren tijdens het onderzoek nog vrij onbekend, 40 procent van de bedrijven verwacht een regeling aan te bieden. De belangstelling onder zakelijke rijders is op dit moment echter nog laag.

Heet hangijzer blijkt verkeersveiligheid en het gebruik van ADAS (rij-assistentiesystemen). 45 procent van de bedrijven zegt met verkeersveiligheid bezig te zijn. Maar het aandeel niet-gebruikers van ADAS-systemen neemt toe. Iets meer dan 30% van de respondenten schakelt lane departure warning en lane keeping aid weleens of altijd uit. Vorig jaar was dat minder dan 30%.

Binnenkort meer over het NZO 2019

Categorie: Onderzoek
Labels: Nationaal Zakenauto Onderzoek, NZO 2019, VMS Insight