Nog maar weinig laadpalen bij attractieparken

dinsdag 8 oktober, 2019

Van de populairste attracties in Nederland biedt 72% op het parkeerterrein te weinig mogelijkheid voor het opladen van een elektrische auto. Dat blijkt uit een rondgang van Bungalowparkoverzicht.nl bij de 53 populairste dagjes uit met een eigen parkeerterrein.

bron: Bungalowparkoverzicht.nl. Klik om te vergroten

Op 25 van de 53 onderzochte parkeerplaatsen zijn helemaal geen laadpalen voor elektrische auto’s geïnstalleerd. Dierentuinen als Artis en Ouwehands Dierenpark bieden hun bezoekers bijvoorbeeld geen mogelijkheid om een elektrische auto op te laden, terwijl beide ruim een miljoen bezoekers per jaar ontvangen.

Ook attractiepark Slagharen en Madurodam hebben geen enkele laadpaal op hun parkeerterrein. Museum Huis Doorn en Vesting Bourtange ontvangen minder bezoekers, maar bieden wel parkeerplaatsen waar bezoekers een elektrische auto kunnen opladen.
Bij 28 attracties verspreid door Nederland zijn wel laadpalen. In totaal zijn dat er 210, die plaats bieden voor het opladen van 420 auto’s. Gemiddeld heeft een parkeerterrein bij een dagje uit 15 plaatsen voor het opladen van elektrische auto’s.

Bataviastad

Van alle 210 laadpalen is 43% geplaatst bij slechts drie attracties: Designer Outlet Roermond, Bataviastad en de Efteling. Designer Outlet Roermond is met 8 miljoen jaarlijkse bezoekers de populairste bestemming voor dagjesmensen. Het heeft daarnaast de meeste plekken om elektrische auto’s op te laden: 33 laadpalen.

Shoppingcenter Bataviastad biedt met 30 laadpalen daarna de meeste ruimte voor het opladen van elektrische auto’s. De Efteling completeert de top 3 met 27 installaties.

De Veluwse recreatieondernemers beloven echter beterschap. Van de zomer werd, onder leiding van adviesbureau EVConsult, een groepsaankoop voor laadpalen georganiseerd. De eerste palen moeten dit jaar nog de grond in.

Categorie: Laadinfrastructuur