Private lease en elektrische auto geven boost aan autoleasing

woensdag 30 oktober, 2019

De tien grootste autoleasemaatschappijen van Nederland hebben hun marktpositie verder versterkt. Samen zijn ze nu goed voor 76,1 procent van het wagenpark van de gehele AUMACON Leasemaatschappij Top-100. De oprichters van de snelst groeiende leasemaatschappij – MisterGreen Electric Lease – ontvingen het eerste exemplaar van dit toonaangevende brancheonderzoek.

Clem Dickmann tijdens de overhandiging van het onderzoek aan Mark Schreurs (rechts) en Florian Minderop (midden) van MisterGreen Electric Lease. “MisterGreen neemt in Nederland – op basis van wagenparkomvang – thans de 52ste plaats in, een jaar daarvoor was dat nog de 73ste plek. Een sterke groei dus, des te opmerkelijker dat het bedrijf dit realiseert door zich vrijwel uitsluitend te richten op zakelijke lease van EV’s. Daarnaast is men als ook actief in België en Duitsland en biedt MisterGreen als een van de weinige leasemaatschappijen occasionlease aan.”

Uit het onderzoek blijkt onder meer de sterke concentratie van de markt bij de grootste leasemaatschappijen. De tien grootste daarvan hebben liefst 76,1 procent van alle leaseauto’s in hun beheer; dat was een jaar tevoren nog 72,6 procent. Directeur Clem Dickmann van AUMACON: “Ook aan de leverancierszijde – de autodealers – doet zich een snelle groei van de topbedrijven voor. De 10 grootste dealerholdings zijn de afgelopen vijf jaar van een marktaandeel in de nieuwverkoop van 26 procent gegroeid naar 33 procent. De concentratie in de leasesector loopt daarop vooruit. Het is hoe dan ook duidelijk dat de levering van auto’s steeds meer in handen komt van de grootmachten in de markt.”

Autolease in de lift

Vrijwel alle leasemaatschappijen zien hun wagenpark groeien. Op de eerste plaats gaat het dan om de groei in het operationele leasepark voor zakelijke klanten; deze leasevorm is van toepassing voor zo’n 70 procent van alle leaseauto’s. De groei van private lease (ca. 20 procent van alle leaseauto’s) is echter nóg spectaculairder. Dickmann “Leasemaatschappijen zijn een factor van groot belang in de mobiliteitssector, zeker nu ze vrijwel allemaal hun marktgebied hebben uitgebreid met de particuliere markt. Tezamen nemen de leasemaatschappijen dit jaar al ruim 52 procent van alle nieuwe auto’s voor hun rekening.”

Volgens de jongste prognose van AUMACON zullen dit jaar zo’n 67.500 nieuwe private leaseauto’s (13 procent meer dan in 2018) worden geregistreerd tegenover 150 duizend zakelijke leaseauto’s (1 procent meer dan in 2018) binnen een naar verwachting met 6 procent dalende totaalmarkt. “Vooral zakelijke lease profiteert daarbij van de opmars van de elektrische auto; bijna 60 procent van alle EV’s heeft een leasemaatschappij als eigenaar.”

Het jaarlijkse AUMACON Leasemaatschappij Top-100 onderzoek geeft diepgaand inzicht in de marktverhoudingen binnen de almaar groeiende Nederlandse leasewereld. Dit onafhankelijk onderzoek naar de 100 grootste autoleasemaatschappijen in Nederland vond dit jaar voor de vijfde maal plaats.

Het volledige onderzoek is te verkrijgen via de website aumacon.nl.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Aumacon, AUMACON Leasemaatschappij Top-100