Fusie tussen mobiliteitsdochters Pon en NS

vrijdag 15 november, 2019

PON-dochter Next Urban Mobility en NS-startup Hely fuseren om het aantal hubs met verschillende soorten deelvervoer snel uit te breiden. Dat maken de bedrijven vandaag bekend. Al het vervoer verzamelt op een hub moet via één app (abonnement) beschikbaar zijn.

Een eerdere opening van een Hely-hub

Hely is begin 2018 door NS opgericht en biedt deelvervoer aan in Amsterdam, Delft, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Utrecht. De activiteiten van Hely gaan nu samen met die van Next Urban Mobility, een vergelijkbaar initiatief van PON met mobiliteitsoplossingen voor bedrijven en particulieren in Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

Ondanks de vele aanbieders van elektrische deelauto’s, deelfietsen en andere vormen van duurzaam deelvervoer, is gebruik ervan nog relatief laag, stelt de NS in het persbericht. Hely wil het gebruik daarom gemakkelijker maken door een breed aanbod van vervoermiddelen van verschillende mobiliteitsaanbieders aan te bieden, met maar één abonnement. De verschillende vervoermiddelen zijn beschikbaar in een hub dichtbij. Met de Hely-app kunnen gebruikers vervoer boeken, gebruiken en betalen. Afgestemd op wat ze op dat moment nodig hebben.

Grootste deelvervoerder van Nederland

Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS, zegt de NS reizigers gemakkelijk toegang willen geven tot mobiliteit. “Ons doel is niet alleen een goede treinreis van station naar station te bieden, maar een bijdrage te leveren aan de bereikbaarheid van Nederland. Van de OV-fiets maken al honderdduizenden reizigers gebruik. Met Hely gaan we een stap verder en leveren we complete mobiliteitsoplossingen die het leven van reizigers makkelijker maken en de leefbaarheid in wijken ten goede komt. Door krachten te bundelen met Pon brengen we de voordelen van auto en OV samen.”

Janus Smalbraak, CEO van Pon Holdings, denkt met de samenwerking de ontwikkeling van duurzaam vervoer te versnellen. “Met onze kennis van auto- en fietsgebruik en de kennis over de OV-reiziger van NS als grootste deelvervoerder van Nederland, verwachten we nog beter op de behoeften van reizigers in te kunnen spelen en een bijdrage te leveren aan de mobiliteit van de toekomst.”
Hely richt zich eerst op hubs voor specifieke groepen gebruikers, zoals de bewoners van een wijk of de medewerkers van een bedrijf. Hely heeft plannen om de komende maanden 30 tot 40 nieuwe hubs te openen in de grote steden. Later zullen ook openbare hubs worden ontwikkeld, bijvoorbeeld bij stations.

Het voorgenomen besluit van NS en Pon ligt ter goedkeuring voor bij de Europese Commissie.

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: Hely, Next Urban Mobility