Zes op tien snelwegongevallen vindt plaats bij op- of afrit

dinsdag 26 november, 2019

Ruim zes op de tien ongevallen vindt plaats binnen een straal van één kilometer van een op- of afrit. Daarmee is de kans op een ongeval meer dan drie keer zo hoog in de nabijheid van een oprit of afrit. Dit concludeert Univé na analyse van ruim 75.000 geregistreerde snelwegongevallen die tussen 2016 en 2018 plaatsvonden in Nederland.

Klik op de kaart voor de interactieve versie

Uit de analyse blijkt dat de verschillen per regio groot zijn. In Groningen was het percentage ongevallen nabij een op- of afrit in 2018 het hoogst. Hier werd 72,3 procent van de ongevallen geregistreerd in de buurt van een op- of afrit. In Zeeland was dit percentage het laagst (33,3 procent). In absolute zin is de provincie Zuid-Holland echter koploper met ongevallen in de buurt van een op- of afrit. In 2018 waren dat er ruim 5.600, terwijl er in Zeeland slechts 174 maal een ongeluk werd veroorzaakt vlakbij een op-of afrit.

Het aandeel ongevallen met dodelijke afloop is bij op- en afritten 34 procent lager dan op stukken snelweg zonder in- of uitvoegend verkeer. Bij het aantal ongelukken met letsel is het verschil aanzienlijk kleiner; dat is in de buurt van een op- of afrit slechts twee procent lager dan op andere stukken snelweg.

Meeste ongelukken: A10

Het afgelopen jaar gebeurden de meeste ongevallen bij afritten Amsterdam-Osdorp (A10), Amsterdam-Tuindorp (A10) en Rotterdam-Crooswijk (A20). De A10 is sowieso een weg waar veel ongevallen gebeuren. Naar verhouding vonden de meeste ongevallen in 2018 plaats op de A10 (41,8 ongelukken per kilometer snelweg). Ook op de A20 (22,7 ongevallen per km) en de A16 (18,1) is de kans op een ongeval relatief groot. Op de A77, van Boxmeer naar de Duitse grens, is de kans op een ongeval het kleinst, met 0,4 ongevallen per kilometer snelweg.

Volgens Etienne de Cooker, directeur Univé Schade, zijn de inzichten bijzonder waardevol voor Univé’s schadetak. “Kennis over het ontstaan van schade is essentieel. Univé beheert een groot volume autoverzekeringen. Door leden te helpen schade te voorkomen en beperken slagen we erin deze betaalbaar te houden.”

Categorie: Verkeersveiligheid / Training
Labels: Univé