Driekwart ev’s volgend jaar in hoge bijtellingsklasse

donderdag 28 november, 2019

Dat de bijtelling grote invloed heeft op de autoverkopen/leaseregistraties, moge bekend zijn. Om de gevolgen van de nieuwe regels per 2020 te bepalen, dook VWE in de cijfers van 2019. Maar liefst driekwart van de verkochte EV’s zouden straks (deels) in de hogere bijtellingklasse vallen.

Voor elektrische auto’s geldt nu nog een bijtelling van 4% over de eerste 50.000 euro van de catalogusprijs. Vanaf 1 januari verdubbelt de bijtelling naar 8%, en dan alleen nog maar over de eerste 45.000 euro van de catalogusprijs. Over het bedrag daarboven geldt dezelfde bijtelling als voor diesel- en benzineauto’s: 22%. Waterstofauto’s blijven de gunstigste regeling houden: die blijft 4%, over de gehele catalogusprijs.

Om de gevolgen van deze nieuwe regels te bepalen, heeft VWE Automotive onderzocht wat er dit jaar verkocht is in de categorie waarvoor de regels gaan veranderen. In de periode januari tot en met oktober 2019 zijn er ruim 32.000 nieuwe elektrische personenauto’s verkocht in ons land. Bijna driekwart daarvan heeft een catalogusprijs boven de 45.000 euro. Als deze auto’s na 1 januari nieuw zouden worden verkocht, zouden deze deels in het 22%-bijtellingstarief vallen.

De verandering in bijtelling voor elektrische auto’s van 1 januari 2019 heeft al geleid tot een sterke verschuiving naar lager geprijsde elektrische auto’s. Dit jaar had nog maar 5% van de nieuwe elektrische auto’s een catalogusprijs boven de 75.000 euro. Verrassend is ook dat het meest verkochte model in die categorie geen Tesla of Jaguar is, maar de Audi E-tron.

Autofabrikanten zetten fors in op goedkopere geheel elektrische modellen. Binnenkort komen er de nodige compacte elektrische auto’s op de markt, zoals de Peugeot 208, Opel Corsa, Volkswagen ID.3 en Mini. Dit zijn auto’s waarvan de prijzen voor een volledig elektrische variant nog onder de 45.000 euro starten, en daarom volledig in de 8% bijtellingscategorie vallen. VWE verwacht dan ook weer veel nieuwe, geheel elektrische modellen op het wegdek te zien. Waarschijnlijk ten koste van de modellen die duurder zijn dan 45.000 euro.

Categorie: Fiscaal
Labels: VWE