Mobiliteitsmarkt omarmt de e-bike (en vooral de speed pedelec!)

vrijdag 6 december, 2019

De e-bike wordt alom omarmd door de zakelijke mobiliteitsbranche. Louwman heeft nu een belang genomen in Fietsvoordeelshop. Volgens cijfers van VWE, vandaag gepubliceerd, profiteert ook de speed pedelec van de toegenomen interesse van de forens.

Een kleine greep uit de fietsberichten van de afgelopen maanden op TrendsinAutoleasing: Athlon voegt e-bike toe, Swapfiets komt met Swapfiets Business, LeasePlan richt pijlers op leasefiets, Arval schakelt met ConnectBike, J&T Autolease komt met e-bike van de zaak. Pionier op dit vlak is natuurlijk Friesland Lease. Eerder deze week kwam het onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Daaruit blijkt dat het aandeel werkgerelateerde mobiliteit van de e-bike is toegenomen van 18% tot 23%.

VWE meldt vandaag dat de verkopen van speed pedelecs (snelle elektrische fietsen) dit jaar met 30,7% gestegen. In de eerste 10 maanden van dit jaar zijn al meer nieuwe speed pedelecs verkocht dan in geheel 2018. Volgend jaar wordt een verdere groei verwacht, mede door de nieuwe regeling voor een fiets van de zaak. Doordat er met een speed pedelec snel afstanden mee kunnen worden afgelegd, zijn ze voor steeds meer mensen een interessant vervoermiddel voor woon-werkverkeer. En daarmee groeien de verkopen, aldus VWE.

Stromer grootste merk

Wat die snelle e-bikes betreft: Het Zwitserse Stromer is dit jaar veruit het grootste merk. Met een groei van maar liefst 89% stegen de verkopen naar 1.407 fietsen in de eerste 10 maanden van 2019. Daarmee behaalde dit merk een marktaandeel van 38,7%. De nummer 2, Riese & Müller, zag het marktaandeel dit jaar dalen naar 13,4%. Op de derde plaats een Nederlands merk, Gazelle, waarvan verkopen dit jaar bijna verdubbelden. Daarentegen halveerden de verkopen van een ander Nederlands merk, Batavus. Sterke groeiers zijn verder Giant, Guewer, Koga, SXT en Bulls. Het beste verkochte model is dit jaar de Stromer ST1 X, welke dit jaar een marktaandeel van 14,8% behaalde.

Top 10 merken nieuw verkopen speed pedelecs

Volgens VWE is nu 13 procent van de speed pedelecs verkocht aan bedrijven. Verwacht wordt dat vanaf 1 januari, als de bijtellingsregeling voor fietsen van kracht wordt (7%), dit flink zal gaan toenemen. RAI vereniging heeft een website gelanceerd waarop de catalogusprijzen van de meeste fietsen te vinden zijn. Hiermee is eenvoudig de bijtelling te bepalen. Bovendien is dit de bron die ook de Belastingdienst gaat hanteren.

Totaalconcept mobiliteit

Met de investering van Louwman en Fiestvoordeelshop.nl wil de autoretailer zowel aan zakelijke klanten als particulieren hun ‘totaalconcept voor mobiliteit’ versterken. “Louwman Group en Fietsvoordeelshop.nl gaan een intensieve samenwerking aan om de vraag naar brede multimodale mobiliteit, waar (elektrische) fietsen een belangrijk onderdeel van zijn, in te vullen”, aldus Willem Verschuur, die als directeur de divisie Innovation, Digital & Data van Louwman Group leidt. Fietsvoordeelshop.nl exploiteert zowel een online platform als een aantal fysieke vestigingen in Amersfoort, Amstelveen, Eindhoven, Heerhugowaard, Opmeer en Utrecht (De Meern). Groei luidt ook daar het devies, zowel online als in aantal vestigingen.

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: Louwman, VWE