Bijna 6,1 miljard euro aan wegenbelasting in 2020

vrijdag 13 december, 2019

Volgend jaar wordt er door de Rijksoverheid en Provincies 147 miljoen meer aan wegenbelasting (MRB) binnengehaald, meldt het CBS vandaag. De verschillen per provincie zijn ‘aanzienlijk’, vooral leasemaatschappijen in Friesland zullen flink meer moeten gaan betalen.

De MRB bestaat uit een rijksdeel en een deel bestemd voor provincies (de zogenaamde opcenten). Die laatsten mogen hun tarieven zelf bepalen wat vooral voor leasemaatschappijen interessant is. Flevoland was jarenlang de goedkoopste en groeide uit tot leasecity van Nederland. Sinds dit jaar hanteert Noord-Holland een lager tarief. Voor Athlon een mooie meevaller. Die verhuisde afgelopen zomer de directie en een aantal administratieve diensten van Almere naar Schiphol. Daarbij dus ook (op papier) het complete wagenpark van zo’n 72.500 voertuigen. Het zou, volgens schattingen, de leasemaatschappij enkele tonnen per jaar schelen.

Klik om te vergroten

Flevoland verwacht dit jaar daarom 20 procent minder binnen te krijgen aan opcenten, het tarief gaat met 1 procent stijgen. Maar de meeste provincies zien hun inkomsten stijgen, veelal door hogere tarieven maar ook door een groeiend wagenpark. De fijnstoftoeslag (roettaks) gaat rechtstreeks naar het Rijk. Uitschieter is de provincie Friesland. Daar neemt zowel het tarief als de opbrengst meer dan 20 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Een maatregel uit de vorige collegeperiode van 2015-2019, met als doel tijdelijke lastenverlichting voor de autobezitters, is ten einde.

Een van de dalers is, naast Flevoland, ook de provincie Zuid-Holland. Ook dat heeft weer met de leasemarkt te maken. Het wagenpark groeit weliswaar, maar de provincie meldt dat ontwikkelingen zoals een groeiende (private-)leasemarkt en (gedeeltelijke) vrijstelling van belasting voor personenauto’s met een lage emissie de groei van de opbrengst temperen.
In totaal verwachten het Rijk en provincies bijna 6,1 miljard euro te innen in 2020.

Categorie: Fiscaal
Labels: CBS, mrb, Opcenten