Plattelandsgemeenten zetten in op deelauto’s

woensdag 18 december, 2019

De twintig grootste plattelandsgemeenten gaan deelnemen aan de Green Deal Autodelen 2.0. Daarvoor zetten ze vandaag hun handtekening in het bijzijn van minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen).

Met deze impuls moeten de doelstellingen van de Green Deal Autodelen, 100.000 deelauto’s in 2021 met minimaal 700.000 gebruikers, nu wel worden gehaald. Eigenlijk moest die doelstelling al in 2018 zijn behaald, maar dat bleek niet haalbaar. De termijn is nu opgerekt naar 2021.
Volgens minister Van Veldhoven is autodelen juist ook een oplossing voor regio’s waar afstanden langer zijn. “Steeds meer mensen delen auto’s, en dat vind ik een goed zaak. Voor het klimaat en onze schone lucht, maar ook als uitkomst voor mensen die geen eigen auto hebben of voor wie het OV maar deels een oplossing is.”

Ook wethouder Theo Meskers (gemeente Hollands Kroon, VVD, tevens bestuurder van de vereniging voor plattelandsgemeenten) denk dat autodelen in combinatie met bijvoorbeeld de trein, bus en elektrische fiets echt een oplossing op maat kan bieden. “We werken als plattelandsgemeenten samen om te kijken hoe autodelen ons verder kan helpen. In de gemeente Hollands Kroon komen in de 2020 de eerste mobipunten. Hier kunnen reizigers overstappen van bijvoorbeeld de bus naar een elektrische fiets of deelauto”.

Het CROW heeft onlangs becijferd dat het aantal deelauto’s ook in 2019 weer is gegroeid. Zij zien daarnaast dat het aantal gebruikers van deelauto’s toeneemt, van 400.000 in 2018 naar 515.000 in 2019. Wel vlakt de groei af, volgens CROW vanwege een nieuwe fase in autodelen

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: Green Deal Autodelen