Den Haag wint landelijke Autodeel Award

donderdag 19 december, 2019

Den Haag heeft de Autodeel Award 2019 gewonnen. Deze gemeente liet het afgelopen jaar het beste beleid en de meeste versnelling in autodelen zien. De Award voor het beste lokale initiatief ging naar het project DeeldeZon dat in Venlo is gestart.

De award van Natuur & Milieu werd gisteren aan de Haagse wethouder Robert Asten van Mobiliteit overhandigd door minister Stientje van Veldhoven in Den Haag. Tijdens het event werd ook bekend dat de twintig grootste plattelandsgemeenten gaan deelnemen aan de Green Deal Autodelen 2.0.

Robert van Asten (wethouder Den Haag) neemt de Autodeel Award 2019 in ontvangst. Foto: Bep van Pelt

Het afgelopen jaar kwamen er meer dan 1000 deelauto’s bij in de gemeente Den Haag. De stad keerde onder andere opstartsubsidies uit voor lokale autodeelcoöperaties en elektrische free floating deelauto’s. Ook was er aandacht voor autodelen bij bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten. Criteria voor de award zijn onder meer goede informatievoorziening over autodelen, parkeerbeleid en ondersteuning van pilots.

DeeldeZon in Venlo won de Autodeel Award voor het beste lokale initiatief. In dit project krijgt Venlo in iedere wijk een elektrische deelauto die rijdt op lokaal opgewekte groene stroom van zonnedaken op scholen, sporthallen en gebouwen van de gemeente, inclusief slimme laadpalen.
Volgens Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu, wint autodelen aan bekendheid. “Maar het wordt nog onvoldoende omarmd als hét alternatief voor het bezit van een eigen auto.”

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: Autodeel Award 2019