Kia geeft 4.000 euro ‘subsidie’ op plug-in hybrids

maandag 30 maart, 2020 Photo

Kia vindt dat plug-in hybrides een vergelijkbare 4.000 euro stimulans verdienen als volledig elektrische auto’s. Het komt daarom met een plug-in bonus van 4.000 euro voor particulieren en klein zakelijke rijders met een wagenpark van maximaal 10 auto’s.

Kia heeft momenteel drie plug-in hybrides in haar gamma: de XCeed, Ceed Sportswagon en Niro Plug-in Hybrid. Binnenkort wordt het uitgebreid met de nieuwe Sorento, die eveneens als hybride en plug-in hybride naar Nederland komt.

De twee vol-elektrische Kia’s en drie plug-in hybrides

Voor zakelijke rijders moeten de plug-ins passen in de steeds verder aangescherpte leaseregelingen waarin de verduurzaming van het zakelijke wagenpark een belangrijke rol speelt. Maar ook particulieren moeten om: de stekkerversies van de Niro, XCeed en Ceed Sportswagon (tot zo’n 50 kilometer elektrisch rijden) koppelen hun lage verbruik aan een korting van 50% op de wegenbelasting (MRB) tot 2025 en aan nu dus scherpere aanschafprijzen. Dankzij de nieuwe vanafprijs van 30.495 euro is de Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid momenteel zelfs de goedkoopste plug-in hybride op de Nederlandse markt. De Niro Plug-in Hybrid (vanaf 32 mille) is nu (tijdelijk) maar 600 euro duurder dan de Niro Hybrid zonder stekker. Wat private leaseprijzen betreft: de XCeed Plug-in Hybrid is er, na aftrek van de plug-in bonus, vanaf 439 euro per maand (60 mnd/10.000 km).

De drie plug-ins van Kia combineren een 1,6-liter ‘Kappa’ viercilinder GDI-benzinemotor met een 44,5 kW sterke elektromotor die wordt gevoed door een lithium-polymeer-accu van 8,9 kWh. Het systeemvermogen van de aandrijflijn, die is gekoppeld aan een zestraps automaat met dubbele koppeling, bedraagt 104 kW/141 pk. Er zijn de nodige features die helpen de elektrische actieradius te optimaliseren. Zo deactiveert de ‘Driver Only’ functie van de klimaatregeling alle luchtstromen in de cabine, behalve die rondom de bestuurder. Hiermee vraagt het systeem minder energie van de accu, terwijl de temperatuur op de bestuurderspositie op de gewenste temperatuur blijft. Het ‘Driver Only’-systeem van Kia sluit niet alleen de luchtroosters maar zet ook zo nodig ventilatoren uit.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Kia