Jaguar I-PACE taxi’s gaan draadloos laden in Oslo

donderdag 25 juni, 2020 Photo

Het wordt het eerste hoogspanningsnetwerk voor draadloos oplaadbare elektrische taxi’s ter wereld. In de Noorse stad Oslo wordt Jaguar Land Rover partner in een project voor draadloos oplaadbare taxi’s. Door een model van een laadinfrastructuur te ontwikkelen dat vrijwel overal ter wereld toepasbaar is, wordt de wereldwijde acceptatie van elektrische auto’s bevorderd, aldus de gedachte erachter.

Meerdere laadplateaus van 50-75 kW per stuk zijn nu in Oslo geïnstalleerd in de grond van een aantal taxistations. Zo kunnen de Jaguars I-PACE opladen terwijl ze in de wachtrij staan voor hun volgende rit. Het draadloze, ondergrondse systeem maakt geen fysiek contact met de taxi, schakelt automatisch in en uit en levert gemiddeld voor 6-8 minuten extra stroom per laadsessie met maximaal 50 kW. De taxi wordt in de praktijk meerdere keren per dag opgeladen, telkens als hij weer aansluit in de wachtrij. Zo blijft de accu continu opgeladen, zodat de Jaguar I‑PACE‑taxi 24/24 inzetbaar is.

Overige partners in het project zijn: Cabonline (NorgesTaxi AS), de grootste Scandinavische taxionderneming, Fortum Recharge, de grootste beheerder van laadpunten in Scandinavië, Momentum Dynamics, een toonaangevend Amerikaans techbedrijf, en de stad Oslo.

Jaguar Land Rover levert 25 Jaguars I-PACE aan Cabonline. De elektrische SUV is geschikt voor de draadloze oplaadtechnologie van Momentum Dynamic.

Oslo is de eerste grote stad ter wereld waar een netwerk van draadloos inductief werkende laadstations wordt opgezet voor elektrische taxi’s. Daarmee wil Oslo het taxivervoer in de stad al tegen 2024 emissievrij maken. Noorwegen wil echter nog verder gaan en heeft bepaald dat alle nieuwe auto’s die vanaf 2025 in dat land worden verkocht, emissievrij zijn.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: Jaguar I-PACE, Jaguar Land Rover