Nissan komt met nieuwe elektrische coupé crossover: de Ariya

dinsdag 1 september, 2020 Photo

Volgens Nissan vormt de Ariya een nieuw hoofdstuk voor elektrische Nissan-modellen. Een belangrijke model dus voor het merk en de specs beloven inderdaad heel wat. Vooral wat betreft actieradius. Maar er is nog wel geduld nodig. Wanneer de auto naar Nederland komt, is officieel nog niet helder. Naar verwachting zal het oktober volgend jaar worden.

Nissan verwacht dat de verkoop van EV’s en geëlektrificeerde e-POWER-modellen toeneemt tot meer dan een miljoen exemplaren per jaar tegen het einde van 2023. Tegen die tijd moeten ook meer dan twintig Nissan-modellen in twintig verschillende markten voorzien zijn van nieuwe, autonome rijhulpsystemen en meer dan 1,5 miljoen voertuigen met deze technologie verkocht zijn. De Ariya is tempobepalend voor het plan van Nissan om in slechts achttien maanden twaalf nieuwe modellen uit te brengen, schrijft de Japanse autoproducent.

De Nissan Ariya wordt gebouwd op een volledig nieuw EV-platform, dat is ontwikkeld door de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Bijzonder is dat er 5 verschillende kernmodellen komen, zoals Nissan dat noemt. Modellen met verschillende motorvermogens en bereik. Er zijn bijvoorbeeld vierwielaangedreven uitvoeringen met twee elektromotoren, de zogenaamde e-4ORCE. Mooi detail daarbij: dankzij het afremmen op de achterste motor wordt het hellen van de carrosserie tot een minimum beperkt in vergelijking tot het remmen op de motor voorin bij andere EV’s en hybrides. Deze e-4ORCE is er weer met een 63 kWh en een 87 kWh batterij. Versies met een zo’n grote accu – met een actieradius van ruim 500 km in de ‘performance’ uitvoering – is er ook in de tweewiel aangedreven modellen.

De Nissan Ariya 63 kWh-versies worden geleverd met een 7,4 kW-lader voor thuisgebruik, de 87 kWh heeft een 22 kW 3-faselader voor thuisladen. De Ariya is ook geschikt voor snelladen tot 130 kW.

Categorie: Leasetoppers
Labels: Nissan Ariya