Nieuwe waterstof Toyota Mirai al vanaf 65.996 euro

donderdag 19 november, 2020 Photo

De tweede generatie van Toyota’s waterstof elektrische auto arriveert in maart 2021 in ons land en zal maar liefst 15.000 euro goedkoper worden dan de vorige generatie. De actieradius is toegenomen met 30 procent tot 650 kilometer (WLTP). En er is een standaard tankservice…

Dat laatste mag geen overbodige luxe zijn gezien het aantal geringe waterstofstations in Nederland. Dat zijn er momenteel zo’n vijf, het komende jaar komen daar nog een aantal bij. Daarom levert Toyota op de Mirai Launch Edition er een gratis tankservice bij: de Mirai wordt thuis of op kantoor opgehaald, afgetankt en weer teruggebracht. Het geldt wel alleen voor berijders in een straal van 50 kilometer van een waterstoftankstation.

De waterstofauto is verder in allerlei opzichte gegroeid: twee waterstoftanks hebben plaats gemaakt voor drie, de auto is, met zijn vijf meter lengte, een luxe, vierdeurs limousine geworden. Vergeleken met een Tesla Model S (vanaf 80.000 euro) en zelfs met een luxe Model 3 (net zo duur maar veel kleiner) een echte prijspakker geworden wat betreft elektrisch rijden. De 650 kilometer actieradius is ook vergelijkbaar met die van een benzine auto en net als deze brandstofbroers zit de auto in drie tot vijf minuten vol.

Maar ook: de bijtelling bedraagt, net als een ev, 12 procent in 2021. Maar met waterstof geldt die over het hele aankoopbedrag van de auto en niet tot 40.000 euro zoals bij een Battery Electric Vehicle (BEV). Daardoor komt de bijtelling op zo’n 241 euro, berekende Toyota. Lager dan van een batterij elektrische auto.

De nieuwe Mirai staat op een ingekort Lexus LS platform. Dit platform heeft een laag zwaartepunt voor meer rijdynamiek. Daarnaast is de nieuwe Mirai achterwielaangedreven.

Categorie: Leasetoppers
Labels: Toyota, Toyota Mirai