Dit is de nieuwe (Hyundai) IONIQ 5

dinsdag 23 februari, 2021 Photo

Hyundai Motor onthult vandaag zijn IONIQ 5, een middelgrote zogenaamde Crossover Utility Vehicle (CUV), tijdens een virtueel wereldpremière-event. De IONIQ 5 is het eerste model van IONIQ, Hyundai’s nieuwe line-up-merk voor batterij-elektrische voertuigen (BEV). De auto komt naar verwachting 470 kilometer ver op een acculading. Deze zomer komt hij op de markt.

De auto komt beschikbaar in vier verschillende elektrische aandrijvingen. Er is keuze uit twee batterijpakketten – 58 en 73 kWh – en keuze uit een (alleen achter) en twee (voor en achter) elektromotoren. De topversie is voorzien van een elektromotor van 155 kW achterin en een 70 kW sterke elektromotor voorin, wat vierwielaandrijving (AWD) mogelijk maakt. In combinatie met het 73 kWh grote batterijpakket sprint deze versie in 5,2 seconde naar de 100 km/u. De 73 kW-versie met achterwielaandrijving heeft een elektromotor met 160 kW vermogen en 350 Nm koppel, en accelereert in 7,4 seconden van 0 naar 100 km/u. De maximale actieradius van de volledig elektrische IONIQ 5 is naar verwachting 470-480 km volgens de WLTP-testprocedure (alles onder voorbehoud van homologatie).

Het nieuwe E-GMP-platform van de IONIQ 5 kan gebruikmaken van zowel een 400- als 800-volt laadinfrastructuur, schrijft de fabrikant. Het platform is standaard geschikt voor 800 volt maar ook voor 400 volt, zonder dat daarvoor extra componenten of adapters nodig zijn. Zo’n multichargingsysteem is het eerste ter wereld. Het is gepatenteerde technologie die de elektromotor en de inverter aanstuurt om 400 volt te verhogen tot 800 volt voor stabiel opladen.

Daardoor is de IONIQ in 18 minuten op te laden van 10 tot 80 procent van de batterijcapaciteit. Vijf minuten opladen is al genoeg voor 100 kilometer extra actieradius (WLTP), aldus Hyundai. Standaard is ook de V2L-functie. Daarmee kunnen klanten onderweg en op locatie elektrische apparaten – bijvoorbeeld elektrische fietsen en scooters, buitensport- en campinguitrusting – aan de auto opladen en gebruiken. Het maakt van de IONIQ 5 een ‘oplader op wielen’.

Wat in de auto opvalt is het ‘dubbele dashboard’ met twee digitale schermen. Als eerste auto van Hyundai is de IONIQ 5 uitgerust met een Augmented Reality Head-Up Display (AR HUD), waarmee de voorruit in feite een projectiescherm is.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Hyundai, IONIC 5