Polestar in elektrische ‘stads-slee’ van Re:Move

woensdag 10 maart, 2021 Photo

Polestar is een van de partijen die zich met de elektrische ‘stads-slee’ richt op last-mile-oplossingen. Want de coronacrisis heeft de ogen verder geopend als het gaat om duurzaam stadsverkeer waarbij online winkelen en thuisbezorging enorm in populariteit zijn toegenomen.

Re:Move heet de nieuwe samenwerking waarin onder andere de elektrische autofabrikant Polestar, aluminiumproducent Hydro en elektrische motorfietspionier CAKE in samenwerken. Het design komt van ontwerper Konstantin Grcic. Geïnspireerd om van de nood een deugd te maken, zag dit team achter Re:Move een kans om last-mile-leveringen en binnenstedelijke distributie opnieuw uit te vinden.

Re:Move vormt, volgens het team erachter, een geheel nieuwe voertuigcategorie: hij is compact genoeg voor de meeste fietspaden en tegelijkertijd groot genoeg voor een laadvermogen van 275 kg. Re:Move is gemaakt van volledig recyclebaar en koolstofarm aluminium. Een werkende versie van deze ‘stads-slee’ wordt dit najaar onthuld.

En dit is nog maar het begin, zegt Thomas Ingenlath, CEO van Polestar. “Een elektrische aandrijflijn is pas de eerste stap, nu moeten we kijken naar de hele toeleveringsketen en met welke materialen we ontwerpen. Dit is zoveel spannender dan de afgelopen twintig jaar, toen ontwerpers dingen gewoon alleen maar mooi maakten.”

Ontwerper Grcic licht toe: “Het horizontale platform en het verticale schild zie je niet terug in reguliere voertuigontwerpen. Dit is hoe je een tafel of een plank zou maken. Ik vind de eenvoud, de directheid en het pragmatisme mooi. Goed design is altijd al duurzaam geweest, omdat het tijdloos is. Dingen met een lange levenscyclus zijn duurzaam.”

Bij e-mobiliteit is gewicht van cruciaal belang om goede prestaties te kunnen leveren. “Aluminium biedt een laag gewicht, hoge sterkte en is goed te recyclen”, zegt Jonas Bjuhr, Managing Director van Hydro in Zweden. “We zien nu al emissiereducties in de gebruiksfase van auto’s, en het is ook van groot belang om de emissies bij de productie van auto’s te verminderen”.

Categorie: Bestelauto's / Logistiek
Labels: Polestar, Re:Move