Dacia ‘democratiseert’ nu ook de EV met de Dacia Spring

maandag 22 maart, 2021 Photo

Dacia komt met de goedkoopste elektrische auto op de markt: de Dacia Spring van nog net geen 18 mille. Dat is althans de consumentenversie, diezelfde Spring is er ook als business (de oplossing voor professionals en deelautodiensten!) en als Cargo. Allen met een geruststellende actieradius…

De Roemeense autobouwer, onderdeel van Renault, zorgde al eerder voor ‘democratisering’ van de nieuwe auto en van de SUV. In 2004 was het namelijk de Dacia Logan die een nieuwe auto bereikbaar maakte voor velen met een tweedehandsprijsje (zo’n 10 mille). De Dacia Duster schudde later het ‘dure’ SUV-segment op. Nu begint de fabrikant, naar eigen zeggen, aan een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis, met de onthulling van zijn eerste 100% elektrische model: de Dacia Spring.

Het merkt, als onderdeel van Renault, kan natuurlijk putten uit langer bestaande EV-knowhow en ervaring. De Spring met SUV-look is in eerste instantie een stadsauto met ruimte voor vier personen. Het krijgt een ‘eenvoudige’ elektromotor en een geruststellende actieradius, zoals Dacia het noemt.  De actieradius komt uit op 230 km (WLTP) en zelfs 305 km op stadswegen (WLTP-City).

De eerste versie is vanaf 1 april te pre-orderen, in de herfst staat die dan op de stoep. Dan hebben we het over de consumentenversie. De Spring komt er namelijk ook als speciale business-versie voor autodelen. Die is ontwikkeld op basis van de ervaring van Renaults eigen deelautoservice. Deze versie is speciaal uitgerust om compatibel te zijn met de technologie van de operator, zoals het openen van portieren met de smartphone en geolokalisatie. Daarbij is de auto goedkoop (vanaf 17.990 euro) en sluit daarbij goed aan bij het economische model van het autodelen. Ook over nagedacht: de stoelen zijn voorzien van sterk en vuilbestendig kunstleder. Hufterproof, zeg maar.

In Frankrijk zegt Dacia al 3.000 bestellingen binnen te hebben van deze deelauto-versie. Zo hebben sinds 1 maart hebben alle 504 autoverhuurbedrijven van E.Leclerc de auto besteld.

De derde versie wordt de Cargo, de lichte bedrijfswagenversie van de nieuwe Spring, zonder achterbank en met een grote laadruimte van 1.100 liter en een laadvermogen van 325 kg. Ideaal als alternatief voor een elektrische bedrijfswagen voor bijvoorbeeld bezorgdiensten, stelt Dacia. De auto wordt leverbaar vanaf begin 2022 maar of Nederland er voor in aanmerking komt, is nog niet duidelijk.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Dacia Spring