Nu komt die echt: de leaseauto van Sony

vrijdag 7 januari, 2022 Photo

Twee jaar terug was er op de technologiebeurs CES in Las Vegas ook al een studiemodel auto te zien van Sony. Nu komt het met een nieuw prototype maar ook met de aankondiging dit voorjaar Sony Mobility Inc op te zetten om de elektrische automarkt verder te verkennen. Verwacht in ieder geval een leaseauto met een ‘meeslepende muziekervaring’…

Op CES 2022, die dit jaar fysiek wordt gehouden, staat nu de VISION-S 02 van Sony. Er wordt gebruik gemaakt van eigen in-house technologieën en kennis over communicatietechnologie en beveiliging. Zo is bediening van het voertuig op afstand mogelijk als eerste stap naar een toekomst van autonoom rijden. Om dit te demonstreren voert Sony in Duitsland rij-experimenten die vanuit Japan gecoördineerd worden. Een innovatief telematicasysteem is er voor nauwkeurige controle en monitoring. Dankzij 5G-communcatie en cloudservice kunnen voertuiginstellingen, sleutelvergrendelingen en gebruiksinstellingen worden gesynchroniseerd. Het voertuig is tevens uitgerust met LiDAR-sensoren om de omgeving driedimensionaal te detecteren. En ‘natuurlijk’ vinden updates over-the-air (OTA) plaats.

Maar Sony is vooral een ‘creatief entertainmentbedrijf’ zoals het zichzelf noemt in het persbericht. De VISION-S 02 voertuigen zitten dus ook vol entertainment. De luidsprekers in de stoelen met 360 Reality Audio bieden een driedimensionaal geluidsveld voor een ‘meeslepende muziekervaring’. Deze technologie maakt het mogelijk om een 360-graden muzikale belevenis te creëren. Elementen als de positie, afstand en hoek van de audiobron worden meegenomen in de geluidsopnamen. Dit resulteert in een muziekbelevenis die voelt alsof men midden in de actie zit. Aldus Sony.

Tevens is Sony’s videoservice beschikbaar voor de auto, in samenwerking met Sony Pictures Entertainment (SPE). Het belooft daarbij snelle streamingsnelheden waarmee videoweergave op een panoramische scherm vooraan en individuele displays op de achterbank beschikbaar zijn. En natuurlijk kan de PlayStation erop worden aangesloten…

Informatie over de auto zelf (grootte accu, vermogen, ed) deelt Sony overigens niet. Het studiemodel van 2 jaar geleden, de Vision-S 01, had twee elektromotoren van elk 272 pk en dreef alle vier de wielen aan. Hij was 4,9 meter lang en heeft een riante wielbasis van zo’n 3 meter. De nu getoonde 02 is feitelijk het SUV-broertje. Het platform van het tweetal is volgens Sony niet gebaseerd op dat van een andere fabrikant.

Beide studiemodellen van Sony

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Sony VISION-S 02