De auto die tijdens het rijden meer CO2 opvangt dan het uitstoot…

dinsdag 26 juli, 2022 Photo

Studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven heeft een duurzame elektrische personenauto ontwikkeld die tijdens het rijden meer koolstofdioxide (CO₂) opvangt dan uitstoot. Het gaat om een prototype, Zem genaamd, dat de lucht zuivert via een speciaal filter. De afgevangen CO₂ wordt opgeslagen en vervolgens afgevoerd.

Via dit filter kan de auto bij 20.000 reiskilometers paar jaar 2 kilogram CO₂ afvangen. Dat wil zeggen dat tien auto’s net zoveel koolstofdioxide kunnen opslaan als een gemiddelde boom. Dat lijkt misschien niet veel, maar de totale opbrengst is aanzienlijk als je het straks op grote schaal in elke personenauto zou toepassen, stelt het team. Er rijden immers meer dan een miljard personenauto’s op aarde rond, die op deze manier tijdens het rijden netto CO2 kunnen afvangen in plaats van uitstoten.

Momenteel is men bezig patent aan te vragen op dit filter. Nu is het nog een proof-of-concept benadrukt teammanager Louise de Laat uit. “maar we zien wel al dat we de capaciteit van het filter in de komende jaren kunnen vergroten. Afvangen van CO2 is een voorwaarde om de uitstoot tijdens productie en recycling te compenseren”.

Het filter moet overigens wel om de 320 kilometer geleegd worden. TU/ecomotive wil dat dit straks mogelijk wordt bij de laadpaal als de auto aan het laden is. De studenten gaan het voertuig de komende jaren verder verbeteren, met als doel om uiteindelijk de volledige levenscyclus van de auto CO₂-neutraal te maken en de weg op te kunnen.

foto’s: Bart van Overbeeke

En dat dit prototype er lekker sportief uitziet, heeft ook een reden, zegt Nikki Okkels, external relations manager bij TU/ecomotive. “Er wacht de auto-industrie namelijk een sportieve uitdaging. Wegtransport moet immers flink verduurzamen. Wij willen de industrie kietelen door te laten zien wat er allemaal al mogelijk is. En samenwerken. Als 35 studenten in een jaar een bijna CO₂-neutrale auto kunnen ontwerpen, ontwikkelen en bouwen, dan liggen er ook kansen en mogelijkheden voor de industrie.”

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: TU/ecomotive