Mazda onthult MX-30 plug-in hybride met rotatiemotor

maandag 16 januari, 2023 Photo

We hebben er even op moeten wachten maar nu op de Autosalon van Brussel (nog tot 22 januari) heeft Mazda haar (plug-in) elektrische MX-30 onthuld voorzien met een rotatiemotor die als generator (range extender) wordt gebruikt. De MX-30 e-Skyactiv R-EV, zoals de auto voluit heet, heeft een elektrische actieradius van 85 WLTP-km’s, in totaal kom je ruim 600 km ver.

De Mazda rijdt feitelijk altijd elektrisch, de elektromotor levert 170 pk en is daarmee sterker dan de vol-elektrische broer met 145 pk. De nieuw ontwikkelde 8C rotatiemotor heeft een plaats gekregen in de motorruimte. Deze compacte elektromotor is gekoppeld aan een 17,8 kWh lithium-ion batterij. Tevens is de MX-30 e-Skyactiv R-EV voorzien van een benzinetank met een inhoud van 50 liter. Geladen kan worden met zowel 1- of 3-fase wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC). Ook is er V2L-technologie aan boord waarmee je andere elektrische apparaten mee kunt opladen.

De ‘gewone’ Mazda MX-30 werd in 2020 gelanceerd als de eerste in serie geproduceerde elektrische auto van het merk. Voor de plug-in versie nu koos Mazda voor een rotatiemotor om deze generator aan te drijven, gebruikmakend van het unieke vermogen van een rotatiemotor om met een kleine motorinhoud het vereiste vermogen te leveren. De auto die tijdens de Autosalon van Brussel wordt onthuld is de Edition R – een speciale editie die verkrijgbaar zal zijn als de verkoop van de MX-30 e-Skyactiv R-EV van start gaat. Wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend gemaakt. Ook prijzen zijn nog niet bekend.

Categorie: Leasetoppers
Labels: Mazda, Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV