Nieuwe Dacia Spring Electric blijft goedkoopste EV (vanaf 16 mille!)

dinsdag 9 april, 2024 Photo

Na de Tesla Model Y is de Dacia Spring in Europa de populairste elektrische personenauto; van het vorige model zijn er zo’n 140.000 van verkocht (in Nederland 3.400). De nieuwe generatie Spring Electric moet elektrische rijden verder mainstream maken. De vanafprijs helpt daar zeker bij: 18.950 euro. Trek je daar de SEPP-subsidie vanaf, dan blijft er 16 mille over.

Wat krijg je voor de 16 mille? Een bescheiden rijbereik van 225 km op basis van de WLTP-cyclus. Standaard beschikt de Spring over een elektromotor met een vermogen van 33 kW (45 pk), maar er is ook een versie met een 65 pk elektromotor. Deze laatste motorvariant accelereert van 0 naar 100 km/u in minder dan 14 seconden. De 45 pk doet er tegen de 20 seconden over. Voor in de stad allemaal prima te doen. Bijzonder ook: de Spring is de enige elektrische auto die minder dan 1.000 kg zwaar is. Het leeggewicht van de topversie bedraagt 984 kilogram. De auto is – ondanks toevoegingen op het gebied van rijhulpsystemen en extra uitrusting – slechts 6 kilogram zwaarder dan het uitgaande model. Dankzij het bescheiden voertuiggewicht en de efficiënte aandrijflijn heeft de Spring een gemiddeld energieverbruik van slechts 14,6 kWh/100 km (WLTP).

Dacia rust de nieuwe Spring standaard uit met een 7 kW-boordlader voor laden met wisselstroom (AC), waarmee de batterij bij een openbaar laadpunt in circa vier uur volledig is op te laden. De mogelijkheid om de batterij in 45 minuten van 20 tot 80% op te laden bij een snellaadstation met een DC-laadvermogen van 30 kW is optioneel op de 65pk elektromotor.

Een leasetopper zal deze Dacia niet worden, maar dat er markt is voor dergelijke, goedkope EV’s heeft het vorige model wel bewezen. De marktintroductie voor deze nieuwe generatie is gepland voor de zomer van 2024.

Dacia voorziet de nieuwe Spring van V2L-functionaliteit (vehicle-to-load), waarmee de batterij ook andere elektrische apparaten – zoals een elektrische barbecue – van stroom kan voorzien

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Dacia Spring Electric