BMW vernieuwt de 3-serie; plug-in hybride krijgt elektrische range van 101 km

woensdag 29 mei, 2024 Photo

De nieuwe BMW 3 Serie Sedan en Touring komen in juli 2024 op de markt waarbij de populaire plug-in hybride een elektrisch rijbereik krijgt van maximaal 101 WLTP-kilometers. Maar bovenaan de verkooplijsten van de 3 Serie staat de BMW 320i Sedan. Ongeveer driekwart van de wereldwijd beschikbare sedanvarianten wordt geleverd met een benzinemotor.

Daarentegen is ongeveer 40 procent van de BMW 3 Serie Touring modellen voorzien van een dieselmotor, terwijl de rest gelijkelijk is verdeeld tussen benzine- en Plug-in Hybride varianten.

Maar in Nederland verliest diesel steeds meer terrein, vooral in de zakelijke markt zijn plug-ins momenteel gewild. Naast de volledige elektrische varianten – BMW heeft bijvoorbeeld sinds kort in de showroom staan de volledig elektrische BMW i5 Touring, nadat eerder al de sedanversie werd geïntroduceerd.

Maar de 3 Serie is de kurk van de BMW-verkopen. Tot op heden zijn er wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren van de BMW 3 Serie verkocht, waarbij de huidige, zevende modelgeneratie alleen al goed is voor bijna drie miljoen hiervan. Een op de acht modellen die momenteel wereldwijd door BMW worden geleverd, is een 3 Serie. In sommige markten neemt de 3 zelfs 25 tot 35 procent van de totale BMW verkoop voor zijn rekening.

De nieuwe ‘dreier’ is leverbaar met keuze uit vier benzine- en vier dieselmotoren met BMW TwinPower Turbo technologie, inclusief krachtige zescilinder-in-lijn motoren voor de M Performance modellen, met vermogens variërend van 110 kW (150 pk) tot 275 kW (374 pk). De plug-in krijgt de typeaanduiding 330e. Diverse motoren zijn ook leverbaar in combinatie met  BMW xDrive vierwielaandrijving. Alle nieuwe BMW 3 Serie modellen zijn standaard uitgerust met een achttraps Steptronic transmissie, compleet met schakelpaddles aan het stuur.

De aandrijflijn van de 330e omvat een viercilinder benzinemotor en een elektromotor die is geïntegreerd in de achttraps Steptronic transmissie. Samen zijn ze goed voor een systeemvermogen van 215 kW (292 pk). De nieuwe hoogvoltage-accu van is 19,5 kWh groot. Deze zogenaamde BMW Gen5 hoogvoltage-accu biedt bijna een verdubbeling van de energiedichtheid ten opzichte van de vorige generatie, terwijl de accu niet meer ruimte inneemt.

Een 3-fasen 11 kW AC-boordlader is standaard. Hiermee is de accu in 2 uur en 15 minuten volledig op te laden. De Plug-in Hybride modellen zijn ook compatibel met het nieuwste aanbod van BMW Charging. Dat is Connected Home Charging waarmee bij het laadproces gebruik kan worden gemaakt van zonnepanelen en ook stroom is te leveren aan het thuisnetwerk.

Categorie: Leasetoppers
Labels: BMW 3-serie