BMW komt met geïntegreerd inductielaadsysteem voor PHEV

donderdag 31 mei, 2018 Photo

De plug-in hybride BMW 530 e iPerformance is binnenkort leverbaar met een geïntegreerd inductielaadsysteem. De Duitse autobouwer claimt hiermee een wereldprimeur. Dit BMW Wireless Charging is eerst in Duitsland leverbaar, vervolgens in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Japan, China en Nederland.

Het optioneel leverbare BMW Wireless Charging omvat een inductielaadstation, de GroundPad (kosten: 2.380 euro) die zowel buiten als in de garage kan worden geïnstalleerd, en een component voor montage onder de auto, de CarPad (kosten: 950 euro). Het systeem kan de hoogspanningsaccu opladen zonder kabels. Daarvoor moet de auto boven de Ground Plate Module staan, die bijvoorbeeld in de garage is geïnstalleerd. Het laadproces begint zodra de auto in de juiste positie staat; de bestuurder hoeft verder geen handelingen te verrichten.

De contactloze overdracht van energie van de GroundPad naar de CarPad gebeurt over een afstand van ongeveer acht centimeter. De GroundPad wekt een magnetisch veld op en in de CarPad ontstaat een elektrische stroom die de accu van de auto oplaadt. Het systeem heeft een capaciteit van 3,2 kW, zodat de accu van de BMW 530e iPerformance in ongeveer drieënhalf uur is op te laden. Met een efficiency van ongeveer 85% heet het BMW Wireless Charging-systeem zeer efficiënt te zijn.

Het systeem helpt de bestuurder zelfs zijn auto op de juiste positie te plaatsen. Via een wifi-verbinding legt het contact met het laadstation. De Control Display geeft de situatie rond de auto weer, gezien van boven de auto. Gekleurde lijnen helpen de bestuurder de auto op de juiste plek te plaatsen en een icoon geeft aan als de auto in de juiste positie staat voor inductieladen – met een marge van 7 cm in de lengterichting en 14 cm in zijwaartse richting.

De GroundPad kan ook buiten worden geïnstalleerd. Alle componenten die elektriciteit geleiden, zijn afgeschermd voor regen en sneeuw en de GroundPad is ook bestand tegen het gewicht van een auto die eroverheen rijdt. Tijdens het laden is de elektromagnetische straling beperkt tot de onderzijde van de auto.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: BMW, BMW Wireless Charging