Een Volvo voor een nieuwe werk-privébalans…

maandag 29 oktober, 2018 Photo

Waar zou iemand wonen als hij of zij elke werkdag in een autonoom rijdend, volledig functioneel, verbonden, comfortabel mobiel kantoor kan pendelen tussen werk en thuis? En wat als deze service via een on demand abonnementsvorm wordt aangeboden? Wat als de ene werkgever dit aanbiedt en een ander niet – voor welk bedrijf zou iemand dan werken?

Volgens Volvo zijn dit enkele scenario’s en vragen die ten grondslag lagen bij de ontwikkeling van Volvo’s nieuwe concept 360c, onlangs gepresenteerd. De 360c is onderdeel van Volvo’s visie op de toekomst van reizen – autonoom, elektrisch, verbonden en veilig – en moet bijvoorbeeld saaie reistijden te veranderen in handige en plezierige minuten of uren onderweg.

Bepaald bescheiden is Volvo niet in het aanprijzen van deze toekomstvisie. Naast veiligheids- en milieuvoordelen van deze autonome en elektrische auto, moet de 360c ook zorgen voor meer woonvrijheid, een minder overspannen woningmarkt en betaalbaarder wonen. Hoe? “Als onproductieve reistijd verdwijnt, worden mensen minder afhankelijk van de nabijheid van steden. Dat is slecht een voorbeeld van de impact van autonoom rijden. Bovendien: het 360c-mobiele kantoor maakt het rendabel voor mensen om op grotere afstand van drukke steden te wonen en hun tijd op een aangenamere en effectievere manier te gebruiken”, aldus Mårten Levenstam, Senior Vice President Corporate Strategy bij Volvo Cars.

De 360c wil daarbij meer zijn dan alleen een auto. Volvo onderzoekt tevens de mogelijkheden om het bedrijfsmodel verder te ontwikkelen dan dat van een traditionele autofabrikant. Het bedrijf verwacht een sterke interesse vanuit andere sectoren. Zo heeft de 360c potentie om een concurrent te worden van korte afstandsvluchten, een industrie die nu nog bestaat uit luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigbouwers en andere dienstverleners. De 360c slaapomgeving maakt eersteklas reizen van deur tot deur in een eigen privé cabine mogelijk, zonder het ongemak van de beveiliging van de luchthaven, wachtrijen en lawaaierige en krappe vliegtuigen.

Of we het allemaal serieus moeten nemen? Levenstam zegt de 360c vooral als een gespreksaanzet te beschouwen. “Daarbij komen ideeën en antwoorden zodra we er meer over leren. Maar wij geloven dat volledig autonoom rijden de potentie heeft om onze samenleving op diverse manieren fundamenteel te veranderen. Het zal diepgaande invloed hebben op hoe mensen reizen, hoe we onze steden ontwerpen en hoe we infrastructuur gebruiken. Wij zijn slechts een van de vele belanghebbenden, daarom verwachten en nodigen we uit tot een brede discussie waarbij de maatschappij leert hoe het meest uit deze revolutionaire technologie te halen is.”

 

Categorie: Zelfrijdende auto
Labels: Volvo