Hyundai komt met siliconen zonnepaneel op elektrische auto’s

donderdag 1 november, 2018 Photo

Hyundai wil in 2019 met elektrische modellen komen voorzien van zonnepanelen op dak en motorkap. Het zonnepaneel met een vermogen van 100 watt produceert, in de volle zon, 100 kW per uur. Daarmee kan het per dag 30 tot 60 procent van de batterij opladen.

Hyundai ontwikkelt eigenlijk drie verschillende oplaadsystemen die gebruikmaken van zonne-energie: het eerder genoemde siliconen zonnepaneel en daarnaast een semi-transparant zonnepaneel en vervolgens lichtgewicht flexibele zonnecellen. Het semi-transparante zonnepaneel is uniek op een auto met verbrandingsmotor en kan tevens dienstdoen als panoramisch schuifdak. De flexibele zonnecellen past Hyundai toe in de motorkap of het dak van een auto om zo de batterij maximaal op te laden.

“In de toekomst verzorgen verschillende elektrische systemen de energietoevoer in auto’s. Dit transformeert de auto’s tot rijdende energiecentrales die actief stroom opwekken”, zegt Jeong-Gil Park, Executive Vice President Engineering Design Division van Hyundai. “De auto verandert van een energieverbruiker in een energieopwekker.”

Hyundai implementeert de eerste generatie oplaadsystemen op zonne-energie vanaf 2019 in een geselecteerd aantal modellen. Welke modellen dat zijn, zegt Hyundai niet. Het Koreaanse merk heeft momenteel drie volledig elektrisch aangedreven auto’s: de KONA Electric, de IONIQ Electric en de waterstofauto NEXO. Daarnaast is er nog de IONIQ Hybrid en IONIQ Plug-in Hybrid.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Hyundai