Ook SEAT gaat volledig elektrisch: el-Born komt in 2020

maandag 4 maart, 2019 Photo

De SEAT el-Born maakt zijn debuut op de aanstaande autosalon van Genève. Het is de eerste volledig elektrische SEAT op het MEB-platform van de Volkswagen Group. De auto komt in 2020 op de markt: met een WLTP-actieradius van maximaal 420 kilometer en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 7,5 seconden.

De naam el-Born verwijst naar een iconische buurt in Barcelona, aldus Seat. De auto is voorzien van een 62 kWh batterijpakket dat genoeg lading heeft voor 420 kilometer WLTP-bereik. Wanneer de SEAT el-Born via een 100 kW DC-supercharger wordt opgeladen, is de auto binnen 47 minuten tot 80 procent vol, belooft ons Seat.

Waarbij een geavanceerd hittemanagementsysteem de actieradius maximaliseert van de el-Born, zelfs bij extreme buitentemperaturen. De warmtepomp van het voertuig zorgt ervoor dat er zo min mogelijk elektriciteit voor koeling of verwarming wordt gebruikt, wat zo’n 60 kilometer aan bereik scheelt. Nuttig dus in extreem koude of warme landen.

Ook aerodynamica speelt een belangrijke rol bij het vergroten van de actieradius van de SEAT. Zo heeft hij geen traditionele grille, maar zijn er wel instroomopeningen lager in de neus om de batterijen te koelen. Omdat de elektrische aandrijflijn zo compact is, konden de wielen op de uiterste hoeken van de carrosserie worden gezet, wat de auto sportief ogende proporties moet geven.

De a-stijlen van de el-Born staan verder naar voren dan bij andere auto’s. Daarbij is op de flanken een zogenoemd luchtgordijn in het design geïntegreerd en prijkt aan de achterzijde een dubbele dakspoiler. De turbinevormige 20-inch wielen zijn zodanig ontworpen dat ze een positieve luchtstroom creëren en tegelijkertijd de remmen koelen.

Het model uitgerust met een digitale cockpit en een infotainment systeem met een 10-inch scherm in het midden van het dashboard. Ook ondersteunt de SEAT el-Born zijn bestuurder met een hoge mate van connectiviteit en enkele semi-zelfrijdende systemen. Hij is niveau 2-autonoom, wat betekent dat hij in een aantal situaties zelf kan sturen, accelereren en afremmen.

Categorie: Leasetoppers
Labels: SEAT, SEAT el-Born