Eerste plug-in hybride van Opel: de Grandland X Hybrid4

maandag 13 mei, 2019 Photo

De nieuwe Opel Grandland X Hybrid4 moet volgens de WLTP-testcyclus tot 50 kilometer volledig elektrisch rijden. Wat betekent dat 80 procent van de dagelijkse ritten volledig elektrisch kunnen worden afgelegd, zo berekent Opel naar aanleiding van Duitse studies. Dit topmodel van de Duitse SUV-familie (300 pk) krijgt een gemiddeld verbruik van 2,2 l/100 km en een CO2-emissie van 49 g/km (voorlopige cijfers).

Opel zet met de onthulling van de gloednieuwe vierwielaangedreven plug-in hybride (PHEV) versie van de Grandland X een volgende stap in zijn strategische plan PACE! Rond 2024 zal elk Opel-model een geëlektrificeerde variant hebben. Hierdoor kan Opel voldoen aan de internationale CO2-doelstellingen. Binnenkort introduceert Opel de volledig elektrische versie van de nieuwe generatie Opel Corsa.

De aandrijflijn van de Opel Grandland X Hybrid4 bestaat uit een 200 pk (147 kW) sterke 1,6-liter viercilinder turbobenzinemotor en twee 109 pk (80 kW) sterke elektromotoren, een AWD-systeem en een 13,2 kWh lithium-ion batterij. De eerste elektromotor drijft samen met de verbrandingsmotor de voorwielen aan via een geëlektrificeerde achttraps automaat. De tweede elektromotor en het differentieel zijn geïntegreerd in de elektrisch aangedreven achteras zodat op verzoek vierwielaandrijving ontstaat.

De oplaadtijd is afhankelijk van het type lader. Als aanvulling op de laadkabel, om het voertuig thuis via een normaal stopcontact op te laden, biedt Opel de kabels standaard bij de auto aan om snel te laden bij publieke laadpunten en via een wallbox thuis. Met een publieke AC-laadpaal is de batterij in ongeveer 1 uur en 50 minuten volledig opgeladen. In samenwerking met Free2Move Services, het mobiliteitsmerk van Groupe PSA, is er een laadpas waarmee de bestuurder toegang heeft tot meer dan 85.000 laadpunten in Europa. Ook is er een reisplanner die de beste routes voorstelt op basis van de actieradius van de auto en de locatie van laadpunten langs de route.

Opel belooft bovendien dat het regeneratief remsysteem de elektrische actieradius tot wel 10 procent kan laten toenemen. De mate van regeneratie kan door de bestuurder zelf worden ingesteld. De auto kent verder vier rijmodi: Electric, Hybrid, AWD en Sport.

Prijzen worden binnenkort bekend gemaakt. Gezien het lage verbruik zal de BPM in ieder geval gunstig uitpakken. Korting op de bijtelling is er niet voor plug-in hybrides.

Categorie: Leasetoppers
Labels: Opel, Opel Grandland X Hybrid4