Nieuwe Volkswagens op aardgas: benzinetank alleen voor noodgevallen

vrijdag 17 mei, 2019 Photo

Volkswagen introduceert drie nieuwe modellen op aardgas. De Polo, Golf en Golf Variant TGI hebben nu drie aardgastanks (voorheen twee) waardoor de actieradius verder toeneemt. De beide Golfs beschikken bovendien over een nieuwe 1.5 TGI-motor met 96 kW/130 pk.

De TGI-modellen van Volkswagen zijn geschikt voor het gebruik van CNG – ofwel Compressed Natural Gas (aardgas) en groengas. De verbranding hiervan leidt tot een veel lagere CO2-uitstoot (-25% vergeleken met een benzinemotor). Door het gebruik van biomethaan (gewonnen uit plantenresten) of e-gas, dat wordt geproduceerd met overschotten van groene energie (power-to-gas), moet de CO2-balans verder verbeteren. Ook bevatten de uitlaatgassen van CNG-modellen aanzienlijk minder koolmonoxide en NOx en daarbij is de uitstoot van fijnstof minimaal. De prijs van aardgas ligt vergeleken met die van benzine en diesel ook nog eens aanzienlijk lager. In Nederland is CNG bij circa 190 stations verkrijgbaar.

Benzinetank voor noodgevallen

De Polo komt op een volle tank – of betre gezegd: tanks, want de auto heeft er drie – 368 kilometer ver volgens de WLTP-norm. Dat is 60 km meer dan voorheen. De beide Golfs hebben in totaal 115 liter of 17,3 kg aardgas/groengas waarmee ze tot 440 kilometer ver komen. Dat maakt het mogelijk om vrijwel uitsluitend op aardgas te rijden. Ze hebben nog wel een kleine benzinetank (9 liter in de Golf TGI) voor noodgevallen. Net als bij de Polo zitten de tanks in de wagenvloer.

De Golf en Golf Variant TGI worden voortaan geleverd met een nieuwe 1.5 TGI met 96 kW/130 pk en een koppel van 200 Nm. Deze motor is dankzij het zogenaamde TGI Miller-verbrandingsproces en de hoge compressieverhouding (12,5:1) zeer efficiënt, stelt Volkswagen. De turbo met variabele geometrie zorgt op zijn beurt voor krachtige acceleraties vanaf lage toerentallen. Het gemiddelde verbruik bedraagt 3,5-3,6 kg aardgas per 100 km (CO2: 95-99 g/km). De hoeveelheid energie van 1 kg aardgas komt overeen met die van 1,3 liter diesel of 1,5 liter benzine.

Categorie: Omslagpunt / brandstof
Labels: Volkswagen