Elektrische Lexus UX 300e komt medio 2020 naar Nederland

donderdag 28 november, 2019 Photo

De Lexus UX 300e Electric is de eerste volledig elektrisch aangedreven Lexus die in productie gaat. Prijzen zijn nog niet bekend, waarbij het de vraag is of de volledige auto straks onder de 8 procent bijtelling in 2020 zal vallen.

Vanaf 1 januari verdubbelt de EV-bijtelling naar 8% en dan alleen nog maar over de eerste 45.000 euro van de catalogusprijs. Nu kost de hybride UX250h in Nederland al zo’n 45 mille. De volledig elektrische variant zal daar in ieder geval niet onder komen wat prijs betreft.

Temeer omdat Lexus als luxes-merk natuurlijk niet inboet op kwaliteit. . Lexus staat al jaren bovenaan in het betrouwbaarheidsonderzoek van J.D. Power , zoals de Nederlandse importeur daar ons fijntjes op wijst. De volledig elektrische aangedreven crossover staat net als de Lexus UX 250h Hybrid op het GA-C platform met een laag zwaartepunt. Voor de aandrijving zorgt een 150 kW/204 pk sterke elektromotor. Het volledig onder de vloer geplaatste lithium-ion accupakket heeft een capaciteit van 54,3 kWh, goed voor een actieradius van 400 kilometer volgens de NEDC-norm (geen nauwkeurigere WLTP dus). Hij kan via een snellader opladen en uiteraard op thuis, want Lexus ontzorgt de klant op haar kenmerkende wijze met een optionele wallbox of laadpaal aan huis of op eigen terrein.

Wat rijeigenschappen betreft: Door de constructie van de lithium-ion batterij in de vloer tussen de vóór- en achteras heeft de elektrische Lexus een hogere carrosseriestijfheid dan de hybride variant. Daarnaast is deze Lexus door zijn elektrische aandrijving van nature bijzonder stil. Als aanvulling daarop hebben Lexus-technici geluidswerende maatregelen genomen om het interieur nóg stiller te maken. Zo zijn bijvoorbeeld de onderzijde en de wielen aerodynamisch vormgegeven. Hierdoor heeft de auto één van de stilste interieurs in zijn klasse, aldus Lexus.

Niet alleen voor Lexus, maar ook binnen de Toyota groep is de UX feitelijk de eerste volledig elektrische auto (BEV). Toyota ging vooral voor de hybride-lijn. Lexus kondigt zelfs ook een plug-in hybride variant aan (PHEV). Die moet ‘vroeg in komend decennium’ op de markt komen, aldus de wat cryptische omschrijving van Lexus.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Lexus, Lexus UX 300e