De nieuwe SEAT Leon telt maar liefst 16 antennes

woensdag 13 mei, 2020

Een antenne alleen voor de radio? Auto’s anno 2020 hebben tegenwoordig meerdere voelsprieten waardoor ze kunnen communiceren met de buitenwereld, en vice-versa. De nieuwe Seat Leon heeft er zelfs 16, meldt de fabrikant. Met uiteenlopende functies die allen essentieel zijn voor het correct functioneren van de auto. En met 16 redden we het straks niet meer…

De 4G telefoonantennes worden gebruikt voor connectiviteitsfuncties, diverse veiligheidsassistenten – waaronder de e-Call noodoproep – en de bereikbaarheid van de inzittenden. Daarnaast zijn er antennes voor het navigeren en de voertuiglocatie (GPS), voor Bluetooth en WiFi, terwijl andere specifiek geënt zijn op het verschaffen van toegang tot de auto of het op afstand inschakelen van de verwarming. En ja, er zijn zelfs meerdere antennes nodig om enkel af te stemmen op een AM, FM of digitaal DAB+ radiozender.

Bedenk wel dat in de ‘shark-fin’ antenne (de elektronische vervanger van de aloude dakspriet) op het dak van de Leon al vier functies aan: GPS, 4G-telefonie, WiFi en de afstandsbediening van de verwarming. Andere plekken om een antenne in onder te brengen: alle niet-metalen locaties zoals de verwarmde achterruit tot aan de bumper en portiergrepen.

En met 16 antennes zijn we er niet, zegt Seat. Bij autonoom rijdende auto’s die zijn uitgerust met 5G-technologie is het in een ‘split second’ uitwisselen van data met de cloud cruciaal en moeten antennes altijd en overal functioneren. SEAT verwacht daarom de komende jaren nog eens tien extra antennes in auto’s onder te brengen; voor entertainment en infotainment (augmented reality, 4K videostreaming of online games) tot aan het verbeteren van GPS-gegevens, en uiteraard met het oog op autonome en maximaal verbonden auto’s.

Categorie: Technologie / Innovatie
Labels: SEAT