Frankrijk verbiedt fietsreclame: reflecteren op de ratrace van vroeger blijkt te omstreden

woensdag 1 juli, 2020

VanMoofs eerste televisiecommercial is geweerd van Franse tv omdat het ‘een klimaat van angst’ veroorzaakt. Het is de eerste keer dat een fietsreclame een uitzendverbod opgelegd krijgt. In de commercial reflecteren auto’s de ratrace van vroeger, waarmee de kijker wordt uitgenodigd om haar vervoersmiddelen in de stad te heroverwegen voor een schonere, groenere toekomst. De commercial is afgekeurd door de Franse reclamewaakhond, ARPP. 

De televisiereclame komt op een moment dat de vraag naar elektrische fietsen een historisch hoogtepunt heeft bereikt. Met de video wil VanMoof mensen inspireren om eens opnieuw na te denken over de manier waarop ze van A naar B komen en te laten zien hoe zij positief kunnen bijdragen aan de wereld waarin zij leven. Of zoals Taco Carlier, mede-oprichter VanMoof, omschrijft: “Het is een aanzet tot actie, een kans om het verleden achter ons te laten en echte vooruitgang te boeken die iedereen ten goede komt. De status quo bevragen zal altijd een confrontatie opleveren, maar dat wilden we vanaf het begin al bereiken.”

Het tweede doel van de commercial is uiteraard het in de schijnwerpers zetten van de lancering van VanMoofs nieuwe generatie slimme e-bikes, de VanMoof S3 & X3. Volgens het bedrijf vormt dit een keerpunt voor het fiets-meets-tech-bedrijf, want het zijn niet alleen de meest geavanceerde e-bikes die het bedrijf ooit heeft geproduceerd, maar ook de meest toegankelijke – een fiets kost €1998. VanMoofs langetermijndoel is om fietsen voor iedereen mogelijk te maken, om zo uiteindelijk de volgende miljard mensen op de fiets te krijgen.

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: VanMoof