Nieuwe Nissan LEAF krijgt bereik van 378 kilometers

woensdag 6 september, 2017

De nieuwe Nissan LEAF krijgt met zijn 40 kW-batterij een bereik van zo’n 378 kilometers volgens NEDC. De auto, die qua design flink op de schop is gegaan en vol met slimmigheden zit, staat vanaf januari 2018 bij de Nissan dealer. De orderboeken gaan vanaf volgende maand oktober open.

De nieuwe e-aandrijflijn biedt volgens Nissan een efficiënter energiegebruik, meer koppel en meer vermogen. Bij de aandrijflijn hoort een hightech lithium-ion-batterijpakket met een grotere opslagcapaciteit en meer vermogen (150 pk, 320 Nm koppel). Het bereik van de nieuwe LEAF is vergroot tot 378 km NEDC (New European Driving Cycle) en beantwoordt daarmee aan de behoeften van 80 procent van de Europese automobilisten. Voor wie verder wil rijden, introduceert Nissan volgend jaar een uitvoering met krachtiger motor en groter bereik tegen een hogere prijs.

Ook krijgt de LEAF ProPILOT autonome rijtechnologie, het maakt de auto geschikt voor zelfstandig rijden. Het tweede systeem, ProPILOT Park, parkeert de auto op de gekozen parkeerplek. Daarbij wordt niet alleen het sturen overgenomen, maar ook het voor- en achteruit rijden en het remmen.

Tenslotte is er e-Pedal. Hiermee kunnen bestuurders de auto starten, wegrijden, versnellen, snelheid minderen en stoppen met gebruik van maar één pedaal. Als dat wordt losgelaten door de bestuurder, dan zorgen regeneratie en mechanische remmen ervoor dat de auto tot stilstand komt. De auto blijft dan stilstaan, ook op steile hellingen, totdat het pedaal weer wordt ingedrukt. Maar ook is er nog een conventionele rempedaal, benadrukt Nissan.

De batterijen kunnen ook een functie vervullen als mobiele energieopslag. De zogenaamde V2G-technologie zorgt voor tweerichtingsverkeer van de energie, waardoor de elektrische auto’s geïntegreerd kunnen worden in het elektriciteitsnetwerk. In dit systeem kunnen Nissan EV-eigenaren hun auto verbinden met het elektriciteitsnetwerk en een actieve bijdrage leveren aan de werking ervan én tegelijkertijd geld verdienen door te ‘handelen’ in groene stroom. Ook komt Nissan met een eigen energieopslagsysteem, xStorage. Vergelijkbaar met de Powerwall van Tesla.

Prijzen en andere details worden door Nissan nog bekendgemaakt.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Nissan, Nissan Leaf