Fynch Mobility maakt autokilometers Arcadis duurzamer

donderdag 5 november, 2020 Milieu / CO2-besparing

Advies- en ingenieursbureau Arcadis werkt al sinds jaar en dag samen met Fynch Mobility om hun mobiliteitsbeleid duurzamer in te richten. Het belonen van zuiniger rijden, het stimuleren van OV, bewustmaking rondom vliegen… het heeft het bedrijf naar eigen zeggen veel gebracht. Nu gaat het aan de slag met thuiswerken en vitaliteit!

Serge van den Berg van Fynch Mobility © MarcVerhees Fotografie

Die laatste onderdelen zijn namelijk net aan het programma van Fynch Mobility toegevoegd. Want bij al dat thuiswerken tegenwoordig, loert een gezondheidsrisico, weet Serge van den Berg van Fynch Mobility. “Normaal beweeg je al als je van huis naar kantoor gaat. Dat valt in deze tijden nu grotendeels weg. Veel werknemers zullen vanuit zichzelf heus wel zorgen voor beweging, maar we zijn nog geen werkgever tegen gekomen die het daadwerkelijk ook stimuleert. Daarom hebben we het nu opgenomen in ons beloningsysteem.”

Aan de basis van het beloningsysteem ligt de Fynch-app. Wat de Strava-app is voor sporters moet de Fynch-app worden voor mobiliteit, stelt Van den Berg. De app meet iedere dag volledig automatisch alle trips die te voet, per fiets, OV, auto of vliegtuig worden afgelegd. Dat gebeurt aan de hand van de ‘sensing data’ van de telefoon. Een gebruiker kan zelf aangeven of een bepaalde reis zakelijk, woonwerk of privé is. Maar waar het om draait: de werknemer krijgt precies inzicht in zijn of haar CO2-footprint, het brandstofverbruik van de auto, de (zakelijke) kilometers die zijn afgelegd met auto, OV, fiets of vliegtuig. “Onmisbare informatie voor bedrijven die werk willen maken van het verduurzamen van hun mobiliteit”.

Spitsbrekers Award 2020

Niels van Geenhuizen, Global Leader Sustainable Solutions bij Arcadis (op scherm) wint de Spitsbreker Award 2020

Arcadis is klant van het eerste uur. Het ingenieursbureau is onlangs nog in de prijzen gevallen met hun vernieuwende mobiliteitsbeleid: het won de zogenaamde Spitsbrekers Award 2020. Een initiatief dat als doel heeft bedrijven te inspireren en te activeren om medewerkers uit de file te halen. De jury beoordeelde het mobiliteitsbeleid van Arcadis als meest effectief in de strijd tegen de files. Toen Arcadis zo’n vier jaar geleden begon met het Fynch programma, bleek er uit een recent onderzoek naar de carbon footprint van Arcadis dat meer dan 70% van alle uitgestoten CO2 veroorzaakt wordt door het wagenpark van Arcadis. En omdat er vanuit een aantal opdrachtgevers in toenemende mate eisen gesteld werden aan het CO2-reductiebeleid en het veiligheidsbeleid, wilde Arcadis hier mee aan de slag.

Niels van Geenhuizen, Global Leader Sustainable Solutions bij Arcadis, noemt de behaalde resultaten positief. “We werken samen met Fynch Mobility om in eerste instantie de autokilometers duurzamer te maken. We begonnen het proces met een maandelijks bericht aan de individuele chauffeurs met het brandstofverbruik van hun auto en hoe zij ‘gerangschikt’ werden in vergelijking met de anderen. Dit leidde elke maand tot geëngageerde discussies bij de koffieautomaat. Daarnaast volgen de chauffeurs een online training voor duurzaam en veilig rijden. De resultaten zijn positief. Na een jaar hebben we 4% CO₂ verminderd, het tweede jaar zelfs 9% reductie. In de jaren daarna breidden we dit uit tot een overkoepelende ‘mobiliteitsmonitor’ waarin het openbaar vervoergebruik en vliegreizen werd toegevoegd en de tool ontwikkelde van CO₂ per autokilometer naar CO₂ per reiskilometer. Momenteel zijn deze data beschikbaar in een app op hun mobiel en met duurzame keuzes kunnen ze munten verdienen om duurzame producten in een webshop te kopen.”

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: Fynch Mobility