“Volgens ons kan mobiliteit schoner, slimmer en vitaler”

vrijdag 23 juli, 2021 Leasemaatschappijen

Mirjam Marinus is niet alleen marketing- en communicatiemanager bij Friesland Lease, maar ook (mede)verantwoordelijk voor HR, Vitaliteit, Mobiliteit & Duurzaamheid en directielid bij de Friese leasemaatschappij, drie keer op rij uitgeroepen tot beste (middelgrote) leasemaatschappij van het land. Haar carrièrepad weerspiegelt veel van de waarden waar Friesland Lease voor staat: een ondernemende leasemaatschappij die samen met de klant gaat voor de duurzaamste mobiliteitsoplossing. Een interview met een gedreven persoon die weet wat hard werken is…

Mirjam Marinus weet van kleins af aan wat hard werken is. In de bakkerij van haar ouders hielpen de kinderen mee, zo ook Mirjam. Daar heeft zij de fijne kneepjes van het ondernemen van dichtbij meegemaakt én overgenomen. Ze vertelt met veel respect over Appie de Jong, haar vader en haar grote voorbeeld. De man die haar stimuleerde ondernemend te zijn. “Als je iets wilt moet je daar wat voor doen, ergens op afstappen én… vol overtuiging de uitdaging aangaan. Het is hard werken, maar dan gaat het je lukken.”

Marinus werkt nu ruim elf jaar bij Friesland Lease, nadat haar vakantie-bijbaan (Marinus studeerde in Groningen) bij Autoland Van der Brug was omgezet in een vaste betrekking. Bij Friesland Lease voelde ze zich meteen als een vis in het water. “Ik werkte er als kwaliteitsmanager, directiesecretaresse, officemanager, marketingmanager en had een plek in het managementteam. Ik mocht er ook opleidingen bij doen zoals de masterstudie Strategy & Leadership bij AOG School of Management van de Rijksuniversiteit Groningen. De studie waar ik heb geleerd dat je kwetsbaar opstellen je verder brengt. Ik leerde hulp vragen bij de dingen die je minder goed afgaan.”

Toen ze begon bij Friesland Lease telde het personeelsbestand twintig medewerkers. Nu zijn dat er 85. Maar wat blijft: het is een frisse organisatie met gedreven capabele mensen. Marinus: “Samen zijn we sterker dan ooit, leren iedere dag weer wat nieuws en kijken met veel enthousiasme naar de toekomst. We zijn er met zijn allen voor onze klant. We willen onze klanten verrassen met een persoonlijke aanpak. Als we een klant geen duidelijke antwoord kunnen geven, gaan we het onderzoeken. We willen exact weten wat de beste aanpak is om onze klant een wow-effect te laten ervaren. We gaan niet voor het proces maar voor de beste oplossing, dáár ligt voor ons de focus. Daar krijg ik energie van.”

Mobiliteit schoner, slimmer en vitaler

“Friesland lease is innovatief, duurzaam en ondernemend. Zo zijn wij de eerste die de leasefiets aanbieden en we hebben al een lange ervaring met elektrisch rijden, rijden op groen gas en op waterstof. Friesland Lease probeert altijd het beste maatwerk te leveren voor onze klanten. Belangrijke onderwerpen als de vitaliteitscheck, het fietsen, de co2-uitstoot, op weg naar een straatbeeld zonder dieselauto’s. Andere vormen vinden voor het binnenstedelijke vervoer, zoals kleine auto’s die op het fietspad mogen rijden, een deelfiets, deelauto of openbaar vervoer. Volgens ons kan mobiliteit schoner, slimmer en vitaler. We denken vooruit en willen onze klanten ontzorgen.”

Marinus weet overigens nog goed toen ze met Leasefiets begon dat ze er, tijdens een bijeenkomst met directeuren van kleine en grote leasemaatschappijen, vol trots over vertelde. “Daar werd toen wat lacherig over gedaan. ‘Dat moet je maar lekker in Friesland gaan doen’, werd er gezegd. Wij dachten meer aan de consequenties van verstedelijking en files. Wij zagen toen al dat, juist in de grote steden, de leasefiets een prachtige oplossing zou zijn. Inmiddels hebben we een mooie samenwerking met de grootste corporate clubs. Die grote spelers hebben we nu als klant. Dan ben je marktleider! We hebben het echt gewoon gedurfd en gedaan. En zijn volhardend geweest, want zowel intern als extern heeft het tijd nodig als je met iets nieuws komt wat nog niemand kent. Het is fantastisch om dan jaren later te zien dat we veel hobbels hebben overwonnen en met elkaar doorgezet. We stopten er alle energie in en zijn er gekomen. Dat is wat ik leuk vind aan ondernemen.”

Kwetsbaar opstellen

“Alle ogen zijn gericht op onze klant maar ook het welzijn van onze medewerkers is erg belangrijk. We doen het met elkaar. Ieder mens heeft aandacht en waardering nodig. Wanneer je je medewerkers vanuit hun talent in hun kracht zet, laat je mensen floreren. Volgens de StrenghtsFinder test heeft ieder mens vijf talenten. Door het inzetten van die talenten krijg je blije medewerkers en die zorgen, door hun persoonlijke ontwikkeling, weer voorgrote prestaties en succes. Er komen bij ieder mens natuurlijk ook minder grote talenten naar voren en daar moet je dan wat mee. Door je kwetsbaar op te stellen en hulp durven vragen, kom je samen verder.”

“Vanwege corona werken we veel vanuit huis, maar doen nog steeds alles samen. We geloven dat straks vijftig procent blijft thuiswerken. De vrijheid voor medewerkers om tussen de bedrijven door even een stuk te fietsen of hard te lopen, is belangrijk. Daar genieten mensen van. Lekker even je hoofd leeg en dan op de avond of de volgende ochtend weer in de actie. Wij vinden, vanuit goed werkgeverschap, die balans tussen privé en zakelijk belangrijk. Wij geloven ook echt dat wanneer je die vrijheid geeft, de medewerker zich lekker voelt en dat je dat dubbel en dwars in de resultaten terugvindt.”

“Ook in dit coronatijdperk is mobiliteit natuurlijk erg belangrijk. We hebben onderzoek gedaan bij de klanten van Friesland Lease en Friesland Huur over hoe zij ons zien en waar wij kunnen helpen. Waarbij we ook de vraag stellen, wat gaat goed en wat kan beter? Dat kwetsbaar opstellen, dat werkt heel goed. We zijn voor de derde keer op rij de beste leasemaatschappij van Nederland. Daar zijn ontzettend trots op, maar we kijken er op een nuchtere manier tegenaan. We denken dat het altijd beter kan.”

Categorie: Leasemaatschappijen
Labels: Friesland Lease