Grote belangstelling voor MaaS-projecten overheid

vrijdag 21 december, 2018

Zo’n 24 partijen zijn geselecteerd om aan de slag te gaan met de zeven Mobility as a Service (MaaS)-pilots van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daaronder enkele bekende mobiliteitsbedrijven, zoals Shuttel, Amber, Radiuz en moovel Group.

Afgelopen zomer maakte het ministerie bekend 20 miljoen te steken in zeven MaaS-proefprojecten. De pilots starten regionaal, maar moeten snel landelijk uitgerold kunnen worden. 41 partijen hebben zich gemeld, maakt het ministerie bekend, 24 zijn er nu toegelaten. Doel van het MaaS-project is dat reizigers in de toekomst hun reis volledig digitaal plannen, boeken en betalen met alle vervoersmiddelen. Bijvoorbeeld de deelauto, deelfiets, (water)taxi, bus, metro en trein.

De pilots zullen starten in de regio’s: Amsterdam, Utrecht-Leidsche Rijn, Twente, Rotterdam-Den Haag, Eindhoven, Groningen-Drenthe en Limburg. De aanbestedingen voor de eerste pilots in Amsterdam en Rotterdam-Den Haag zullen begin 2019 van start gaan. De andere pilots zullen in de maanden erna volgen. De aanmoedigingssubsidie van in totaal 20 miljoen euro geldt voor 2 à 3 jaar.

Deelnemers aan de projecten zijn bijvoorbeeld Mobility Concept, de Mobiliteitsfabriek, Beamrz en moovel Group van Daimler. Ook zijn er diverse consortiumpartners waaronder Shuttel, Amber, Radiuz en Syndesmo die ofwel dienen als onderaannemer of als samenwerkingspartner.

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: MaaS, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat