Banden nemen groter aandeel in ROB-kosten

maandag 15 februari, 2016

De kosten van banden nemen de laatste jaren toe; ze worden groter, breder en steeds meer voertuig-specifiek. Reden voor veel fleetmanagers om specifiek op dit onderdeel te gaan sturen, merkt althans softwarebedrijf Chevin Fleet Solutions.

Die hogere kosten van banden zijn volgens Ashley Sowerby, managing director van Chevin Fleet Solutions, niet alleen het gevolg van dat banden duurder zijn geworden, de kosten voor fleetowners zitten hem ook in schade aan banden en zelfs diefstal. “Al deze factoren lijden tot hogere kosten en wij zien fleetmanagers meer sturen op dit vlak”.

banden

In FleetWave, het fleetmanagementprogramma van Chevin, is er een apart onderdeel dat de brandenstrategie ondersteunt. Iedere band wordt in het programma als een aparte kostenpost gedefinieerd. In dit onderdeel worden niet alleen de afspraken met een leverancier beschreven, er kunnen prijzen worden vergeleken van verschillende leveranciers. Op al die onderdelen ziet Sowerby een toenemende activiteit van de klanten wereldwijd. “Over de hele breedte van de markt zie je dit gebeuren. Het past ook in de trend dat fleetowners meer grip willen op hun operationele kosten van het wagenpark.”

Om de toenemende kostenpost succesvol te tackelen, moet volgens Sowerby ook naar de berijder worden gekeken – en dan men name naar hen die de banden het snelst moeten wisselen of afwisselende bandenslijtage veroorzaken of het meeste schade aan banden rijden (stoepjes!). Een verkeerde rijstijl kan de oorzaak zijn, maar het kan volgens Sowerby ook aan andere omstandigheden liggen. “Als je aandacht geeft aan dit onderdeel, kunnen er kosten worden bespaard. Die aandacht is er nog te weinig, maar neemt de laatste tijd wel toe.”

Categorie: Reparatie Onderhoud Banden (ROB)
Labels: Chevin Fleet Solutions