Onderzoek: nadruk op elektrisch remt autodelen af

dinsdag 11 juli, 2017

Om autodelen door te laten breken, is het van belang om nog niet te veel nadruk op elektrische voertuigen te leggen, stelt onderzoek van CROW in het kader van Green Deal Autodelen. De nadruk op elektrisch kan autodelen juist afremmen.

Klik op de afbeelding voor het rapport

Volgens de onderzoekers is de stap naar autodelen voor potentiële gebruikers best groot. Overgaan op elektrisch rijden is eveneens een forse stap. Voor de meerderheid van de gebruikers vraagt deze dubbele gedragsverandering te veel.

Maar ook liggen de kosten van elektrisch rijden hoger en zijn er veel financiële onzekerheden. Voor aanbieders is het daardoor lastig om de business case rond te krijgen. Gebruikers accepteren ook geen extra kosten. Bovendien zijn er veel praktische zaken die om extra handling vragen.

Daarbij worden de deelauto vanzelf elektrisch, stellen de onderzoekers. De verwachting is dat de kosten van elektrische auto’s gaan dalen, de actieradius zal toenemen en meer mensen elektrisch gaan rijden. De business case voor elektrisch delen komt daarmee op termijn binnen handbereik. Wanneer overheden elektrisch rijden en autodelen apart van elkaar stimuleren, komt de elektrische deelauto ‘vanzelf’ binnen handbereik.

Witkar

Ook als deelauto’s niet elektrisch zijn, dragen ze bij aan een beter milieu. De grootste baat van autodelen is namelijk de omslag van autobezit naar –gebruik. Autodelers maken vooral gebruik van schone vervoerwijzen en pakken slechts af en toe de auto.

Het rapport kan op bijval rekenen van Hemmie Kerklingh, directeur van KAV Autoverhuur. Dat bedrijf heeft meerdere deelauto-initiatieven waaronder Witkar dat nu actief is in Groningen en Rotterdam. In Amsterdam en Den Haag ondervindt het bedrijf nu problemen vanwege een EV-eis voor deelauto’s of hoge parkeertarieven. Terwijl de ingezette Smarts qua duurzaamheid niet bepaald onderdoen voor elektrische auto’s die veelal op grijze stroom rijden.

Lees hier ons eerdere interview met Kerklingh die dit jaar vol inzet op het aanbieden van flexibele mobiliteit.

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: CROW, Green Deal Autodelen