Rotterdam lanceert onafhankelijk portaal voor laadpalen

donderdag 29 maart, 2018

Elektrisch rijders in Rotterdam en 18 omliggende gemeenten kunnen voortaan op laadpaalnodig.nl een laadpaal aanvragen. Utrecht heeft ook laten weten zich aan te sluiten bij dit onafhankelijke aanvraagportaal.

Laadpaalnodig.nl is ontwikkeld door het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL). Uitgangspunt was dat het makkelijker moest worden om een laadpaal aan te vragen (en te vinden) en dat onafhankelijk is van exploitanten.

Volgens Roland Ferwerda, directeur NKL, is Laadpaalnodig.nl een tool voor gemeenten om de samenwerking met betrokken partijen beter op elkaar aan te laten sluiten. “Door te leren van elkaars ervaringen kan een laadpunt goedkoper en sneller worden gerealiseerd. In de praktijk zien we dat naast eenduidigheid en standaardisatie, er ook volop verschillen zijn in gemeentelijke werkprocessen. In het aanvraagportaal kan deze flexibiliteit goed worden geborgd: standaardiseren waar wenselijk en flexibel waar nodig. Een deelproces kan bijvoorbeeld aan een exploitant worden uitbesteed. Samen met onze partners delen we kennis en komen we tot efficiënte oplossingen.”

Op dit moment telt ons land ruim 15.000 publieke laadpunten. De verwachting is dat er over 2 jaar tussen de 30.000 en in het meest ambitieuze scenario 130.000 extra laadpunten nodig zijn. Laadpaalnodig.nl is ontwikkeld samen met ElaadNL, ENGIE, EV-Consult, G4, G40, Nuon en Pitpoint.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: NKL