Autodelers melden goede zaken in 2021

dinsdag 18 januari, 2022

Deelautobedrijven melden bijna allemaal een groei in aantal ingezette deelauto’s en gebruikers over het jaar 2021. Hardste groeiers zijn de business to business oplossingen, maar ook round-trip en free floating deelauto’s stijgen in gebruik.

Klik om te vergroten

Volgens kennisplatform CROW waren er in 2021 ruim 18.000 van die deelauto’s op de weg afkomstig van professionele deelautodiensten. Die cijfers zijn dus zonder de peer2peer bedrijven waarbij particulieren onderling hun auto’s delen. Anders zouden er in totaal 87.000 deelauto’s zijn maar onduidelijk is hoeveel van die particulieren daadwerkelijk hun auto verhuren.

SHARE NOW, de joint venture tussen BMW Group en Daimler AG, meldt vandaag dat er alleen al in Amsterdam 10.000 nieuwe gebruikers bij heeft gekregen en 100 nieuwe auto’s er bij zijn gekomen. In Rotterdam zijn twee deelauto-hubs geopend, waardoor reizen tussen Amsterdam en Rotterdam mogelijk is geworden.

Het free floating SHARE NOW constateert al geruime tijd veranderingen in het gedrag van de gebruikers. In 2021 werden er per rit meer kilometers afgelegd en de auto’s voor steeds langere periodes gehuurd. In Amsterdam steeg de gemiddelde afstand met 12% tot 11,5 kilometer per auto. De gemiddelde ritduur steeg met 4,4% tot 40 minuten per rit. Om in te spelen op de behoeften van de – inmiddels 104.000 – gebruikers, introduceerde SHARE NOW op de valreep van 2021 lange termijn autodelen. Hiermee is het mogelijk om een deelauto tot 30 dagen te huren en deze vooraf te boeken.

‘Station-based autodelen nog nooit zo populair’

Ook Greenwheels zegt tevreden terug te blikken op 2021. Vorig jaar zijn er ruim 236 auto’s bijgekomen, in totaal rijden er bijna 2.300 doorheen heel Nederland. Het bedrijf kopte gisteren dat station-based autodelen (round-trip) nog nooit zo populair was als in 2021. Met de toevoeging van twaalf nieuwe gemeenten in het afgelopen jaar zijn de deelauto’s nu in meer dan 135 plaatsen beschikbaar. Ook mocht het deelautobedrijf in het tweede coronajaar een flink aantal nieuwe gebruikers verwelkomen (+20%).

Die groei wordt ook dit jaar verwacht; Greenwheels verwacht in dit eerste kwartaal van 2022 zeker tachtig nieuwe deelauto’s te kunnen plaatsen door het hele land. Ook SHARE NOW verwacht dit jaar verder te groeien. Ook bij het grootste deelautoplatform van het land, WeGo, lopen de projecten als een trein, zei eerder Peter de Jong tegen TrendsinAutoleasing. WeGo heeft zelf geen auto’s rondrijden maar levert alleen het platform vooral voor zakelijke deeldiensten, door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) al eerder uitgeroepen tot grootste groeier in deelautoland.

Eind vorig jaar concludeerde de jaarlijkse KPMG ‘Automotive Executive Survey’ dat de leaseauto meer concurrentie zal krijgen van deelauto’s en andere auto-abonnementsdiensten.

 

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: CROW, Greenwheels, Share Now