Ford onthult nieuwe (Europese) elektrische Ford Explorer

dinsdag 21 maart, 2023 Photo

Onder strikte embargoregels werd 24 februari voor een geselecteerd aantal media het doek getrokken van Fords nieuwste elektrische telg: de Explorer. Een middelgrote cross-over die zal worden geassembleerd in het Ford Electrification Center in Keulen, Duitsland. De Explorer komt in verschillende batterij-elektrische aandrijflijnen: van 170 pk tot en met 340 pk en een actieradius tot ongeveer 500 km, afhankelijk van de gekozen uitvoering. De verwachte vanafprijs ligt onder de 45k.

De Ford Explorer was toch altijd vooral een iconische Amerikaanse auto; weliswaar in Nederland ook te koop – ook een plug-in versie – maar het was toch vooral een kloeke, stoere SUV. De vol-elektrische variant nu gepresenteerd daarentegen moet in Europa en dus ook Nederland potten gaan breken. Hij is, volgens Ford, een nieuwe interpretatie speciaal voor de Europese markt. De proporties zijn compacter en dynamischer. Maar ruimte is er volop en er zitten in het interieur tal van opbergmogelijkheden. In de middenconsole past zelfs een 15-inch laptop. De enorme centrale touchscreen krijgt ook een haptisch trackpad om alle functies gemakkelijk te bedienen.

De Explorer biedt plaats aan vijf personen op twee zitrijen en wordt leverbaar in twee versies met een omvangrijke standaarduitrusting – de Explorer en de Explorer Premium. De elektrische aandrijflijn is voorzien van een accu die in 25 minuten2 is op te laden van 10 tot 80 procent (DC-laden). Bij de elektrische Explorer hoort ook het zogenaamde Blue Oval Charge Network van Ford, dat toegang biedt tot meer dan 400.000 laders in heel Europa – groeiend tot 500.000 in 2024 – waaronder meer dan 400 DC-snellaadstations van het IONITY-consortium waarvan Ford deel uitmaakt. Explorer-klanten profiteren ook van een speciaal IONITY-oplaadtarief.

De Explorer is een van de negen volledig elektrische personenauto’s en bedrijfsvoertuigen die Ford tegen 2024 in Europa wil introduceren, waaronder de Mustang Mach-E, E-Transit, E-Transit Custom en E Tourneo Custom, naast volledig elektrische varianten van Puma, Transit Courier en Tourneo Courier. De fabrikant wil dat meer dan de helft van zijn wereldwijde productie tegen 2030 uit EV’s bestaat. De verwachte vanafprijs van de Ford Explorer ligt onder de € 45.000.

Categorie: Leasetoppers
Labels: Ford, Ford Explorer