VWE: aantal auto’s onder jongeren stijgt

dinsdag 8 september, 2015

De trend dat auto’s hun aantrekkingskracht op jongeren verliezen, is niet terug te zien in het autobezit, stelt VWE na onderzoek. Het autobezit onder jongeren stijgt zelfs weer. Wel zijn er duidelijke geografische verschillen.

Dat jongeren meer geïnteresseerd zijn in 4G dan in vier wielen, wordt de laatste tijd in steeds meer onderzoeken tegengesproken. Voor de zomer signaleerde bijvoorbeeld Goudappel Coffeng dat meer dan de helft van de jongeren het bezit van een auto nog steeds als statusverhogend ziet.

VWE_jongerenVWE brengt nu een whitepaper uit over ‘bezit en deelauto onder jongeren’. Daarin is onder andere duidelijk te zien dat het aandeel jongeren dat een auto heeft enkele jaren licht daalde, maar nu weer stijgt. Het bevindt zich momenteel op het hoogste niveau in jaren.

“Het lijkt in Nederland dan ook niet zo te zijn dat jongeren geen auto meer willen bezitten”, stelt VWE. Economi­sche ontwikkelingen hebben een groter effect. Er zijn wel duidelijke geografische verschillen zichtbaar; in grote steden is het autobezit onder jongeren wel licht gedaald, terwijl het in veel landelijke gebieden is gestegen. Opvallend is ook dat het overgrote deel van de groei in auto­bezit voor rekening komt van jonge meiden. Hoewel jongens nog steeds vaker een auto hebben dan meiden, bezitten steeds meer meiden een auto.

De andere trend is de opkomst van de deelauto. Voor de autobranche betekent dit dat de markt om minder auto’s vraagt. Vooralsnog is het effect beperkt en speelt dit vooral in Amsterdam en Utrecht. Het delen van auto’s van particulieren lijkt de komende jaren wel te blijven groeien.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: VWE