XLLease start pilots berijdersbeïnvloeding

donderdag 26 maart, 2015

Leasemaatschappij XLLease zet in overleg met klanten sterker in op berijdersbeïnvloeding. Daarmee zijn immers forse kostenbesparingen te behalen. Berijdersbeïnvloeding als samenspel van data, analyses en eventuele maatregelen voor de leaserijders. “Maar big data mag nooit leiden tot big brother.”

Salesmanager Edwin Talma van XLLease

Salesmanager Edwin Talma van XLLease

Berijdersbeïnvloeding moet leaserijders aanzetten (nog) zuinige en veiliger te rijden. Daarvoor is XLLease meerdere pilots gestart. “Ten eerste hebben klanten heldere data nodig over het actuele rijgedrag”, zegt salesmanager Edwin Talma van XLLease. “Op basis van brandstofdata is voor een werkgever met een wagenpark al heel snel een gemiddeld besparingspotentieel te berekenen. Die data is gewoon voorhanden binnen XLLease. We hebben een pilot gedraaid om die informatie gericht te verzamelen, te analyseren en richting de wagenparkbeheerders te presenteren, voorzien van een gericht besparingsadvies. Diezelfde data kan ook worden ingezet met de focus op schades en banden.”

Stap twee is dat de leaseauto’s één-op-één worden voorzien van een plug-in op de boordcomputer om realtime data over het rijgedrag te verzamelen. Talma: “Ook hierin heeft XLLease op dit moment een pilot lopen. De werkgever krijgt dan glasheldere data over bijvoorbeeld onzuinig optrekken, remmen en stationair draaien.”

Stap drie, en ook die is haalbaar, benadrukt Talma, is dat de werkgever zijn werknemers trainingen aanbiedt. Hiermee kan geconstateerd afwijkend rijgedrag positief en dus kostenbesparend worden beïnvloed. Het moet ook de (hardnekkige) gedachte van leaserijders tegengaan dat de bijtelling alle variabele kosten dekt. Talma: “Dat is natuurlijk een misvatting. Werkgevers krijgen wel degelijk de brandstofkosten doorberekend. Dus ook het mateloze tanken met de tankpas vanuit de gedachte ‘de bijtelling is toch al betaald’.”

Alle pilots omtrent berijdersbeïnvloeding worden in nauwe samenwerking met de werkgever opgestart. Talma: “De werkgever is leading. Want Big Data mag nooit leiden tot Big Brother…”

Categorie: Telematica
Labels: XLLease

Gerelateerde achtergrond-artikelen